D.I.C. Veritas

Informer, 12.08.2017, Strašna ustaška provokacija! TOMPSON RATNI HEROJ!?

Hrvatska država zvanično proglasila ustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji na svojim nastupima slavi klanje Srba u NDH, za ‘heroja domovinskog rata’

Moj ugao
Savo Štrbac „Veritas“

Iznenadilo me je da su to tek sad uradili. Tompson je ‘domoljubivim’ pesmama podizao moral hrvatskim vojnicima u toku rata. Time je doprineo etničkom čišćenju Srba više nego drugi.

Hrvatska država zvanično je proglasila Marka Perkovića Tompsona, ustaškog pevača koji na svojim nastupima slavi klanje Srba u NDH, za ratnog heroja!

Državno Udruženje hrvatskih branitelja domovinskog rata 1991, u saradnji s drugim sličnim udruženjima, proglasila je Tompsona za „junaka hrvatskog domovinskograta”. Reč je, kako je saopšteno, o priznanju koje se dodeljuje zaslužnim pojedincima za stvaranje „slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države”. Ovu „titulu” do sada su poneli ratni zločinac Franjo Tudman i generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koji su komandovali genocidnom vojno-policijskom akcijom „Oluja”, tokom koje je ubijeno više od.2.000, a proterano 250.000 Srba!

Ovo je novi zločin

Pozdrav „Za dom spremni“ koji uzvikuje Tompson je zločinstvo, a ne herojstvo – Milorad Pupovac

‘Muzički fenomen’

Prema pisanju zagrebačkih medija, u obrazloženju odluke piše da je Tompson bio ratni dobrovoljac, ali i da je svojim „domoljubnim” pesmama postao „muzički fenomen”!?! lzuzetno je omiljen, pogotovo kod hrvatskih branitelja i članova njihovih porodica. Neki ga, istina, namerno marginalizuju, ali ti i takvi za nas nisu bitni. Važno je da peva o Bogu, domovini i ljubavi. Ovo priznanje na neki način jeste poruka i odgovor na razna prozivanja i zabrane, koje pogotovo u zadnje vreme prate nastupe ali i svako javno pojavljivanje ovog istaknutog hrvatskog branitelja, piše u obrazloženju odluke o nagradi, prenosi hrvatski portal „Dnevno“.

Evo šta peva Tompson

Jasenovac i Gradiška Stara

Jasenovac i Gradiška Stara,
to je kuća Maksovih mesara
Kroz Imotski kamioni žure,
voze crnce Francetića Jure
U Čapljini, klaonica bila,
puno Srba Neretva nosila
Oj Neretvo teci iza stranu,
nosi Srbe plavome Jadranu
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića,
pozdravi nam Antu Pavelića

Bojna Čavoglave

…Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi.
Čujte srpski dobrovoljci bandu četnici
Stići će vas naša ruka i u Srbiji!..

Komentarišući ovaj skandal, Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća i poslanik u hrvatskom Saboru, kaže za Informer da ovakvi skandalozni pokušaji opravdavanja zločina nad Srbima jesu strašni i skandalozni.

Ovo je klasičan pokušaj da se zaštiti ono što se zaštititi ne može. Ovako nešto jednostavno proći ne može. Pozdrav „za dom spremni“ jeste zločinstvo, a ne herojstvo – podvlači Pupovac.

Nagrađen

Miodrag Linta, šef Saveza Srba u regionu, smatra da je reč o sasvim očekivanoj odluci hrvatskih branitelja.

- Oni su u Hrvatskoj glavni nosioci procesa rehabilitacije zloglasne NDH i negiranja antifašističkh tradicija. Suština takozvanog domovinskog rata jeste realizacljaideje hrvatske države bez ili sa što manje Srba. Cilj je ostvaren l sada se polltički i vojni rukovodioci, kao i medijski poslenici koji su doprlneli ostvarenju cilja, proglašavaju junacima – zaključuje Linta.

 

Ismejao prijavu zbog koncerta u Slunju

Portparolka karlovačke policije Senka Satroveški izjavila je da je Marko Perković Tompson prekršajno pijsvljen zbog izvođenja pesama ili tekstova koji remete javni red i mir tokom koncerta u Slunju za vreme hrvatske proslave „Oluje“.

Tompson je na ovu prijavu kratko reagovao na svom Fejsbuku, objavivši pesmu „Čavoglave“ iz komentar: Pozdrav uz pesmu koja je nastala u domovinskom ratu i reči „za dom spremni“.

M. Dobromirović

 

Informer, 12. avgust 2017, štampano izdanje

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.