D.I.C. Veritas

Informer, 20.07.2018, MODRIĆEV UJAK SVEDOČIO PROTIV GOTOVINE! Otkrivamo zašto kapiten Hrvatske krije da je SRBIN po majci!

Ujak najboljeg fudbalera Hrvatske Luke Modrića Jovo Dopuđ svedočio je pred Haškim tribunalom protiv hrvatskog ratnog zločinca generala Ante Gotovine

Jovo je bio major Vojske Republike Srpske Krajine i komandant 4. lake pešadijske brigade 7. severnodalmatinskog korpusa, a bliski je rođak Lukine majke Radojke Dopuđ i oboje su iz sela Kruševa pored Obrovca.

Oni su bili jedina srpska familija u tom mestu, sve do ratova devedesetih, kad su morali da beže od ustaša. Strašno su stradali i za vreme Drugog svetskog rata, kad su ustaše Nezavisne Države Hrvatske pobile polovinu porodice Dopuđ u logorima Jasenovac i Stara Gradiška.

Zaposlio mu roditelje

To su činjenice koje su od Luke Modrića krili rodbina i roditelji, pre svih otac Stipe, ali i mediji u Hrvatskoj, koji nisu želeli da diskredituju jednog od svojih najboljih sportista u istoriji.

Posle svega, fudbaler Real Madrida je, nesvestan svog porekla i kako su mu skončali preci, proslavio drugo mesto na Svetskom prvenstvu u Rusiji pevajući zagrljen sa osvedočenim ustašom Markom Perkovićem Tompsonom.

Besmislena borbaJovo Dopuđ je 1993. podneo zahtev da bude oslobođen dužnosti u Vojsci RSK. Udovoljeno mu je i on je demobilisan. Kad su ga prilikom svedočenja u Hagu upitali zašto je 1993. usred ratnih sukoba tražio da napusti armiju, on je između ostalog rekao:

- Nisam video smisao te borbe… i danas ga takođe ne vidim. Ne vidim smisao svih tih događanja. Ne znam ko je šta dobio, ko je šta izgubio, ali čini mi se da je svak’ izgubio. Eto, to je.

- Luka i njegovi roditelji su za vreme rata izbegli u Zadar, koji je još od Drugog svetskog rata bio najokorelije fašističko i ustaško gnezdo. Zamislite sad da se tamo, usred rata, saznalo da je Lukin ujak major u Vojsci Republike Srpske Krajine. Ko zna šta bi bilo s Modrićima, naročito s njegovom majkom Radojkom, Srpkinjom iz Kruševa. Ona sigurno ne bi preživela! Te činjenice su morale da budu izbrisane iz svesti Lukinih roditelja i familije, to je bila tajna koja se čuvala po cenu života - ispričao nam je čovek iz Zadra, posredstvom kojeg smo došli do informacije da je Radojkina porodica stradala u Jasenovcu i Staroj Gradiški.

Lukin ujak Jovo Dopuđ do početka devedesetih bio je direktor fabrike trikotaže “Trio” u Obrovcu, a tamo su se preko njega zaposlili Modrićeva majka Radojka i otac Stipe. Jovo je 1993. godine tražio da bude demobilisan, a posle pada Krajine 1995. preselio se u Srbiju i tu je živeo do 16. avgusta prošle godine, kad je iznenada preminuo.

On je 2008. godine svedočio pred Haškim sudom protiv Ante Gotovine. On je u svom iskazu govorio o tome da su Srbi napustili Krajinu zbog granatiranja civilnih ciljeva koje je naredio Gotovina, a ne po naređenju krajiških vlasti, kako su tvrdili Hrvati.

Jovu je sa sudom za ratne zločine povezala organizacija “Veritas” i njen predsednik Savo Štrbac, koji se u razgovoru za Informer prisetio da je bilo teško ubediti Dopuđa da se pojavi u svojstvu svedoka.

- Prvo je pristao, a onda je rekao da ne može da svedoči. Kad sam ga pitao zašto, odgovorio mi je da ima sestru koja je udata za Hrvata i živi u Hrvatskoj, da ima i nećake. Rekao je da ih voli kao svoju decu i da nikad sebi ne bi oprostio ako bi svojim svedočenjem njima napravio probleme. Dugo su trajali pregovori s njim, ubeđivanja zašto je dobro da svedoči, ne zarad srpske ili hrvatske strane, već isključivo zarad istine. Na kraju je otišao u Hag, a čim je sleteo u Beograd, pozvao me je i rekao da se oseća kao da je skinuo ogroman teret s leđa - ispričao nam je Štrbac.

Ko je srušio crkvu

Inače, Hrvatsko državno tužilaštvo iz Splita je 2015. godine podiglo optužnicu protiv Jove Dopuđa i još sedmorice srpskih oficira zbog navodnog ratnog zločina. Hrvati su Dopuđu i ostalima na teret stavljali smrt 214 civila u području Obrovca od 1991. do 1993. godine. Pored toga, optuženi su da su kao komandanti dozvolili svojim vojnicima mučenje i silovanje civila, kao i uništavanje imovine.

“Zadarski list” je otišao i korak dalje, pa je svojevremeno, baš posle svedočenja u Hagu protiv Gotovine, objavio da je Jovo Dopuđ srušio katoličku crkvu u Kruševu.

“Dopuđ je dobro znan meštanima Kruševa, odakle je rodom, i Obrovca, gde je živeo do 1995. Sećaju ga se po tvrdom velikosrpskom držanju tokom rata, a u Kruševu je poznata i priča kako je upravo on jedan od onih koji su 1992. do temelja srušili Crkvu Svetog Jurja u tom mestu”, pisao je svojevremeno ovaj list.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.