D.I.C. Veritas

Informer, 24.06.2016., NOVA STRAŠNA PROVOKACIJA PREDSEDNICE HRVATSKE

Kolinda Grabar Kitarović poslala je deklarisanog ustašu, hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića

Naime, vrh Srpske pravoslavne crkve na čelu sa patrijarhom Irinejom posetio je juče Jasenovac, a potom i Pakrac, gde je održan parastos srpskim žrtvama koje su Hrvati krvnički ubili 1991. i 1992. godine (vidite okvir). Kitarovićeva je na ovaj pomen, bez imalo srama, kao svog izaslanika poslala Hasanbegovića, koji je poznat po veličanju ustaštva i nošenju ustaške kape.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ističe da je ovaj potez Hrvatske nepriličan.

Meho Omerović, Odbor za prava
Jedina osoba koja mora dati obrazloženje je Kitarovićeva. Ako je ovo doprinos pomirenju naroda u regionu, onda bih sve zamolio da to tako ne rade!

- Apsolutno je neprimereno da Kitarovićeva šalje Hasanbegovića na parastos srpskim žrtvama. Reč je o čistoj provokaciji i cinizmu. Taj čovek otvoreno promoviše ustaštvo i zagovornik je ustaških ideja. Ovo pokazuje koliko je predsednica neiskrena u nastojanjima da oda počast srpskim žrtvama - naglašava Linta.

Direktor dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac smatra da je ovo vređanje Srba.

- To je dosipanje soli na živu ranu. Hrvatska je još jednom poslala poruku Srbima da nisu poželjni u “lijepoj njihovoj” - poručuje Štrbac.

Zlatko Hasanbegović: Pozirao sa ustaškom kapom, hvalio ustaše
Hrvatski nedeljnik “Novosti” objavio je 10. februara fotografiju Zlatka Hasanbegovića na kojoj pozira sa ustaškom kapom. Navodno je reč o fotografijama koje su 1996. objavljene u časopisu “Nezavisna Država Hrvatska”. Kako su preneli, dokaz koliko se Hasanbegović divio ustaštvu predstavljaju i članci koje je pisao za taj magazin.

I hrvatski analitičar Tvrtko Jakovina kaže da je hrvatska predsednica napravila pogrešan izbor.

Ovo pokazuje koliko je Kitarovićeva neiskrena u nastojanjima da oda počast srpskim žrtvama

Miodrag Linta, Koalicija udruženja izbeglica

- Imajući u vidu kontekst, Kitarovićeva je ovaj put poslala jasnu poruku srpskoj manjini u Hrvatskoj da se ona nalazi na drugoj strani. U duhu hrišćanstva je trebalo da pošalje nekog drugog u Pakrac - navodi Jakovina.

U kabinetu Kolinde Grabar Kitarović juče nismo mogli da dobijemo odgovore, dok je Zlatko Hasanbegović za hrvatske medije izjavio da bi prisustvovao pomenu i da nije izabran za izaslanika.

- U Pakrac idem kao izaslanik predsednice, a na taj veliki narodni događaj bih išao i da to nije slučaj. Pozvao me je episkop slavonski Jovan i rado sam se odazvao - zaključio je Hasanbegović pre posete Pakracu.

 

Činjenice o ustaškim zverstvima o Pakracu

  •  Od avgusta 1991. do kraja januara 1992. na ovom području je ubijeno više stotina Srba iz Zapadne Slavonije i Bilogore
  • Hrvatska je avgusta 2008. optužila bivše hrvatske vojnike Damira Kufnera, Damira Šimića, Pavla Vancaša, Tomislava Poleta, Željka Tutića i Antu Ivezića za ratni zločin protiv Srba
  • Optuženi su da su iz sela Kipa i Klise krajem 1991. i početkom 1992. odvodili Srbe u ribarsku kolibu blizu Marinog Sela, gde su ih mučili i ubijali. Od 24 srpska civila šest je preživelo mučenje, a 18 je ubijeno
  • Vrhovni sud Hrvatske je marta 2010. ukinuo presude Županijskog suda u Požegi koji je godinu dana pre toga za ove zločine osudio šestoricu Hrvata na višegodišnje kazne zatvora
  •  Optužnica se, inače, zasnivala na materijalu koje je Hag prikupio protiv Tomislava Merčepa, za koga se sumnjalo da je počinio zločine u Pakračkoj Poljani i okolini. Tribunal nikada nije optužio Merčepa
  • U Pakracu se u Sabornoj crkvi Svete Trojice svakog decembra drži parastos srpskim žrtvama.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.