D.I.C. Veritas

Informer Televizija, 27. 03. 2024, Direktor Veritasa o nestanku male Danke (2): Indikativno je to što su otac i majka na poligrafu, to se radi kad se posumnja u nečije tvrdnje! [Video]

Savo Štrbac, direktor dokumentaciono-informacionog centra Veritas i Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima komentarisali su nestanak devojčice Danke Ilić (2) tokom svog gostovanja u emisiji “Info jutro” na Informer TV.

Štrbac navodi da je situacija veoma enigmatična, ali da povrgavanje oca i majke poligraf testu ukazuje na neke stvari.

- Svi razmišljamo šta se moglo desiti u tom kratkom intervalu, od možda minut-dva. Gde je moglo dete da pobegne? Fascinantno je čuti šta je sve uključeno u potragu za tim detetom i da nema nikakvog traga. Velika je enigma šta se desilo. Svašta mi pada na pamet. Ja sam ceo svoj život radio kao sudija ili kao advokat i procenjivao činjenice, pa donosio odluke na osnovu logike. Nakon svega što sam čuo, pada mi na pamet, da je neko prošao u tih par minuta, dosad bi svi ovi ljudi koji su u potrazi otkrili neki trag. Indikativno je što su otac i majka na poligrafu. To se radi kad se posumnja u nečije tvrdnje – poručuje Štrbac.

Maja Jovanović naglašava da je sistem “Pronađi me” veoma bitan u ovakvoj situaciji, ali da je prekidanje medijskog programa od mnogo većeg značaja nego slanje SMS poruka.

- U ovakvim slučajevima svi mi nastupamo kao roditelji. Sama javnost koja se podigla na noge je impozantna. Sistem “Pronađi me” je jako važan. On ne može da se aktivira istog momenta kad roditelj prijavi nestanak deteta. Državni organi prvo moraju izaći na teren. Sistem je jako važan u ovakvim situacijama kad, na primer, dete ne može da govori. Pre svega, on se oglašava po akciji MUP-a, odnosno kad oni smatraju da je neophodno. Sistem slanja SMS poruka zavisi od operatera, ne od policije. Prekid programa u medijima je važniji od njih. Takođe, ceo auto-put je pokriven tim informacijama, kao i aerodrom i granični prelazi. Uključenost lovaca u potrazi je takođe jako važna jer oni odlično poznaju teren, u drvo. Slučaj nestanka Danke Ilić nas vodi u jedan konfuzan sistem. Prva sekvenca kod nestanka deteta su roditelji – kaže Jovanović.

Ona smatra da je oglašavanje oca na društvenim mrežama nakon nestanka “totalno pogrešno”.

- Moramo obraćati pažnju na svaku sitnicu, kao što to rade i službe koje tragaju za devojčicom – zaključila je.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku ispod:

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.