D.I.C. Veritas

ИСКРА, Спутњик, 06. 08. 2023, „Олуја“ траје до данас – 28 година тихог егзодуса Срба из Хрватске

Поруке хрватских политичара на обележавању годишњице „Олује“ показују да та акција траје непрекидно 28 година. Оно што хрватске снаге нису уништиле у првим данима акције, кроз тихи егзодус Срба уништава се до данас, сматра Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра „Веритас“.

Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је у Книну да Хрватска неће никада допустити напад на војно-полицијску акцију „Олуја“, нити прихватити оптужнице из Београда.

 

Пленковић: „Олуја“ је темељ слободе и хрватске државе

На обележавању годишњице операције „Олуја“, у којој је протерано више од 220.000 Срба, а скоро 2.000 убијено, одговарајући на поруке из Приједора о „Олуји“ као највећем етничком чишћењу у Европи, Пленковић је оценио да је реч о порукама које имају за циљ да умање значај Олује или „још горе, носе квалификацију о криминализацији ‘Олује’“.

„Данас јасно поручујемо свима, а нарочито онима који су то јуче говорили – ‘Олуја’ је ослободилачка операција, темељ хрватске слободе. ‘Олуја’ је темељ хрватске државе и Хрватска никада и никоме неће допустити напад на ‘Олују’, на хрватске бранитеље, на војнике, на полицајце“, рекао је Пленковић.

Председник Хрватске Зоран Милановић тврди дотле да „без хрватске победе не би било Дејтонског мировног споразума“, али и да се у Книн људи и даље враћају. Нека ми неко покаже државу у којој су припадници заједнице која је била непријатељска почели враћати, каже Милановић.
„Олуја“ траје и данас

Док ми тугујемо свих ових 28 година, обележавамо велики крајишки егзодус и оплакујемо 1.893 жртве међу којима је 65 одсто цивила и 29 одсто жена, Хрвати с друге стране све то време славе дупли државни празник – „Дан победе и домовинске захвалности“ и „Дан хрватских бранитеља“, каже за Спутњик Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра „Веритас“.

„Политичари у Хрватској се такмиче у давању антисрпских изјава јер то доноси победу на изборима, односно гласове бирача. Што горе, што теже да се оквалификују Срби, то значи да ће више привући гласача а посебно је важно привући бранитељску популацију и онда прилагођавају изјаве у оно што они желе да чују. Нико од политичара у Хрватској не спомене да су они само у тој акцији протерали својих, хрватских држављана више од 220.000 и да су им уништили приватна имања и све оно што је подсећало колективно на Србе. И данас то раде, ‘Олуја’ траје до данашњег дана.“

28 година тихог егзодуса Срба из Хрватске

Штрбац одбацује тврдње Милановића о повратку Срба и истиче да то што се првих дана „Олује“ није уништило, то се „грицка“ сваког дана. Он упозорава да се у последње време својатају и српске цркве, покушавају да на темељима православних цркава направе католичке храмове и скрнаве се српска гробља у Хрватској.

„Можда је најтеже то што су Срби у Хрватској остали у траговима, све их је мање и мање, тихи егзодус траје и данас. То ми зовемо тихим егзодусом зато што и после 28 година одлази и оно мало Срба што је остало у Хрватској. Одлазе или према Србији или према свету, а нико не бежи од добра, бежи се од зла. Бежи се од изјава политичара који немају емпатију за српске жртве“.

Штрбац подсећа да је међу жртвама било 65 одсто цивилних, 29 одсто или бројчано 557 жена. Међу цивилима је четири петине било старијих од 60 година.

„То само доказује карактер те акције. Хрвати ће рећи да им је то најчистија, најсветлија битка у њиховој историји, а ја сам вам рекао податке који показују да је ‘Олуја’ веома прљава и једна од најзлочиначкијих акција у историји“, закључио је Штрбац.

 

 

Владимир Судар

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.