D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 01.02.2012 Mučio ranjene hrvatske policajce u Borovu Selu. Osuđen je na 3,5 godine zatvora

Kao olakotne okolnosti u obzir uzete skrb o bolesnoj majci, neosuđivanost, život u teškim materijalnim prilikama te protok vremena

OSIJEKMilan Marinković iz Borova Sela osuđen je nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku na 3,5 godine zatvora zbog ratnog zločina nad policajcima PU Osijek Zvonimirom Mekovićem i Daliborom Križanovićem u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine.

Njih su dvojica 2. svibnja 1991. godine u noćnim satima patrolirajući kroz Borovo Selo uletjeli u zasjedu pripadnika srpskih paravojnih postrojbi pri čemu su teško ranjeni, a potom i zarobljeni. U istrazi je utvrđeno da je Marinković bio pripadnik postrojbe koja je zarobila Mekovića i Križanovića te da im nije pružio potrebnu medicinsku pomoć, već ih je skupa s odbjeglim Jovanom Jakovljevićem vezao i zatočio, a potom i tukao letvama.

Sve to događalo se u vikendici u obližnjem naselju Savulja, pri čemu su policajce, prema njihovim riječima, tukli svi koji su dolazili u vikendicu.

No, budući da su imali deke preko glava nisu mogli nikoga prepoznati. Marinković je iznoseći obranu negirao počinjenje ratnog zločina, kazavši da nikada u životu nikoga nije udario te da nije bio pripadnik sprskih paravojnih postrojbi, sudsko vijeće prihvatilo je navode i dokaze DORH-a te izjave svjedoka dane u istrazi i na osnovu toga Marinkovića osudilo na zatvorsku kaznu, a on je nakon izricanja presude pušten iz pritvora sve dok presuda ne postane pravomoćna.

Presudu nisu dobro prihvatili članovi njegove obitelji, koji su nakon izricanja vikali da je riječ o namještaljci.

Za ovo kazneno djelo zapriječena je zatvorska kazna od najmanje pet godine, no sud je Marinkoviću dosudio i manje od minimalne kazne, smatrajući da će se i takvom kaznom postići svrha kažnjavanja.

Marinkoviću su pri tome kao olakotne okolnosti u obzir uzete skrb o bolesnoj majci, neosuđivanost, život u teškim materijalnim prilikama te protok vremena.

Zarobljavanje Mekovića i Križanovića inače bilo je povod za akciju pripadnika hrvatske policije koji su istog tog 2. svibnja krenuli u Borovo Selo osloboditi svoje kolege.

No, i oni su upali u zasjedu u kojoj je ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika, dok su 22 ranjena.

Marinković je pak jedini od osumnjičenih koji je dostupan hrvatskom pravosuđu, dok su preostala četvorica koja se tereti za mučenje i iživljavanje nad ranjenim zarobljnicima u bijegu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.