D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 01.06.2012, RATNI ZLOČINI – Hrvatsko tužiteljstvo nakon 19 godina odustalo od progona premijera SAO Krajine Borislava Mikelića

ZAGREB – Sisačko Županijsko državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg premijera tzv. SAO Krajine, Borislava Mikelića, kojem se na Županijskom sudu u Zagrebu sudilo zbog ratnog zločina.

Tužiteljstvo je sucu Željku Horvatoviću poslalo dopis kako protiv Mikelića nemaju dovoljno dokaza pa je sudac obustavio postupak protiv tog prijeratnog direktora petrinjskog Gavrilovića.

Presuda u odsutnosti

Navodno ga nitko od svjedoka nije povezivao s optužnicom koja ga je teretila da je pripremao i koordinirao akcije oružane pobune protiv hrvatskih vlasti te da je četničkim postrojbama naređivao napade na Petrinju i druga mjesta po Banovini.

Zajedno s još osmoricom optuženika 1993. godine u odsutnosti je osuđen na ukupno 20 godina zatvora, koliko je tada bila maksimalna moguća kazna.

Mikelićev tadašnji odvjetnik nije se žalio na presudu pa je ona postala pravomoćna. Međutim, Mikelić je zatražio obnovu postupka, a Županijski sud u Sisku prošle je godine udovoljio njegovu zahtjevu pa je postupak obnovljen i prebačen u Zagreb. Inače, za ratne zločine za koje se sudilo Mikeliću u međuvremenu je osuđen tadašnji zapovjednik petrinjskog garnizona JNA Slobodan Tarbuk.

Pregovori s Vladom

Mikelić je 1994. sudjelovao u pregovorima pobunjenih Srba i hrvatskih dužnosnika, a nakon sloma SAO Krajine pobjegao je u Beograd, gdje i danas živi. Bio je i potpredsjednik nogometnog kluba Partizan, a 2003. uhićen je zbog sumnje u umiješanost u atentat na premijera Zorana Đinđića.

U pritvoru je proveo tri mjeseca nakon čega je oslobođen svih sumnji. Na Županijskom sudu u Zagrebu Mikelića je zastupao poznati zagrebački odvjetnik Silvije Degen.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.