D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 01.12.2013., STOŽER TVRDI ‘Prikupili smo dovoljan broj potpisa građana za referendum o ćirilici’

VUKOVAR – Još do ponoći traje prikupljanje potpisa građana za referendum koji je inicirao Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara s ciljem promjene zakonodavnoga okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma, a prema gruboj procjeni Stožera, prikupljen je dovoljan broj potpisa.

“Prema gruboj procjeni, ali doista gruboj, mislim da smo prikupili dovoljan broj glasova, čak možda i deset posto više od potrebnog”, potvrdio je Hini Vlado Iljkić, zadužen u Stožeru za pravna pitanja.

Kazao je kako je na većini biračkih mjesta prikupljanje potpisa završeno, a do ponoći će se to još činiti na mjestima u blizini kojih traju kulturni ili neki drugi događaji koji okupljaju veći broj građana.

Stožer je potpise počeo prikupljati 17. studenoga i to na oko 2000 popisnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, u čemu im je pomagalo oko pet tisuća volontera. Moraju

prikupiti više od 450.000 potpisa.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara traži raspisivanje referenduma kako bi se izmjenio članak 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina koji regulira prava nacionalnih manjina na ravnopravno uporabu jezika i pisma. Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulirano Ustavnim zakonom.

Pri tom se pozivaju na europsku okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, koja svakoj državi prepušta da to pitanje uredi vlastitim zakonodavstvom i tvrde da se tim činom ne umanjuju prava nijedne manjine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.