D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 02.12.2013., EKSKLUZIVNO: MILANOVIĆEV PLAN Kako ćemo zaustaviti referendum o ćirilic

Premijer Milanović jasno je poručio: Uskoro mijenjamo Ustav i odredit ćemo koji su referendumi mogući. Ovaj sigurno nećemo dopustiti

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara, kako tvrde, prikupio je dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje referenduma kojim žele umanjiti prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Premijer Zoran Milanović odmah je jasno poručio da njegova Vlada nikada neće dopustiti takav referendum.

“Referendum o pravima nacionalnih manjina, dok sam je predsjednik Vlade, neka to dobro čuju, neće nikada proći”, rekao je Milanović danas u Osijeku.

Samo dan nakon prvog narodnog referenduma na kojemu je većina građana prihvatila da se Ustavom ograniče prava seksualne manjine vlast je pred novim izazovom: kako spriječiti referendum kojim se žele smanjiti prava nacionalnih manjina na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma?

Ključna brana održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina trebala bi biti promjena Ustava kojom će se zabraniti raspisivanje referenduma o temeljnim ljudskim pravima i slobodama zaštićenima glavom 2 i 3 Ustava.

“Vjerujem da ćemo vrlo brzo promijeniti Ustav i odrediti koje vrste referenduma su moguće. Toj nedobronamjernoj inicijativi suprotstavit ćemo se svim pravnim sredstvima i za to nam ne treba Ustavni sud, jer Hrvatski sabor donosi Ustav i sam je ovlašten da ga tumači. Ako pogriješi u tom tumačenju, tada Ustavni sud ima pravo i dužnost reagirati, ali da Sabor unaprijed pita bilo koga je li nešto u skladu s Ustavom koji je donio taj isti Sabor, to je neozbiljno, Dakle, referenduma o pravima nacionalnih manjina neće biti”, rekao je Milanović.

Procjene su da će nove ustavne odredbe stupiti na snagu između Božića i Nove godine, a najkasnije 1. siječnja 2014.

No, da bi osigurali dvotrećinsku većinu za promjenu Ustava, vladajući moraju postići dogovor s HDSSB-om koji traži da se u Ustav unese pravni okvir za stvaranje regija, te s Laburistima koji predlažu nova referendumska pravila.

Milanović je danas rekao da će se “u Ustavu prvi put spomenuti regije”, što znači da vladajući očito prihvaćaju prijedlog HDSSB-a.

“Vjerujem da će naš prijedlog biti i u konačnom nacrtu, HDSSB će i dalje aktivno sudjelovati u ustavnim promjenama”, rekao nam je danas šef kluba te stranke Josip Salapić.

O referendumskim pravilima se još raspravlja. Šef Laburista Dragutin Lesar protivi se predloženoj kvoti izlaznosti od 40 posto kao rješenju.

“Naš je prijedlog da se uvede kvota prihvatljivosti, to je bolje rješenje. Za promjenu Ustava mora glasati 50 posto, za organske zakone 35, a za ostale propise 25 posto ukupnog broja birača”, predlaže Lesar.

Vladajućima je i to prihvatljivo, čuli smo, spremni su odmah pustiti u proceduru i novi Zakon o referendumu, a jedino o ustavnoj zabrani referenduma o ljudskim pravima ne žele raspravljati.

Doznajemo da raspon tema o kojima bi se Ustavom zabranio referendum nije sporan. A to je najvažnije za zaustavljanje novog referenduma.

Do stupanja na snagu ustavnih promjena moguće je da inicijatori referenduma predaju predsjedniku Sabora Josipu Leki zahtjev za raspisivanje, skupa s potpisima.

Ali, dalje od toga neće moći, procjenjuje i Vladimir Šeks, HDZ-ov potpredsjednik Odbora za Ustav.

“Ako dođe do promjene Ustava, a vjerujem da će doći, inicijativa za raspisivanje refereduma će biti zaustavljena. Odbor za Ustav u toj situaciji može samo predložiti Saboru da se odbije raspisivanje referenduma jer je suprotan Ustavu. To znači da referendum neće doći ni do Ustavnog suda”, kaže Šeks koji odbacuje tvrdnje da upravo on stoji iza referendumskog pitanja o pravima manjina.

Štoviše, Šeks se slaže da Ustavom treba ograničiti referendum o ljudskim pravima, ali smatra da bi trebalo preciznije u Ustavu propisati teme koje će biti izuzete od referenduma.

No, naši sugovornici smatraju da bi se referendum o pravima manjina moglo zaustaviti i bez promjene Ustava.

U tom bi slučaju Odbor za Ustav zatražio i ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda.

“Siguran sam da većina u Saboru ne bi dozvolila referendum o pravima nacionalnih manjina. Iskustvo s prošlim referendumom naučilo nas je pameti. Osim toga, pravo na dvojezičnost je dio hrvatskog pristupnog ugovora s EU koji je samim time iznad nacionalnog zakonodavstva”, govori Goran Beus Richembergh, HNS-ov član Odbora za Ustav.

Predsjednik Odbora za Ustav, SDP-ovac Peđa Grbin, nema dvojbi da je referendum o pravima manjina neustavan i po sadašnjem Ustavu.

“Ovo nije referendum o ćirilici u Vukovaru, već o pravima svih manjina u Hrvatskoj, što je nedopustivo po Ustavu. I niz međunarodnih ugovora obvezuje nas na zaštitu nacionalnih manjina”, podsjeća Grbin.

I Šeks se slaže da je nova referendumska inicijativa i sada ustavno sporna “jer se radi o namjeri ograničavanja i smanjivanja manjinskih prava”.

3 predsjednika protiv drugog referenduma

Zoran Milanović

Ovdje se radi o otvorenoj diskriminaciji i za to nam ne treba Ustavni sud. Postoje određene granice preko kojih se ne može tolerirati pritisak na manjine i nikakvi potpisi me u tome neće obeshrabriti.

Ivo Josipović

Ne bi bilo dobro da se održi referendum koji bi ograničavao prava manjina. U svakom slučaju, ako su potpisi prikupljeni, takav referendum mora proći sve moguće provjere.

Josip Leko

Do referenduma o ćirilici neće doći jer će nadležne institucije, među kojima je i Sabor, pokazati odgovornost u zaštiti vjerodostojnosti Hrvatske.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.