D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 03.09.2019, SDSS osudio grafit mržnje u Novom Sadu: ‘Nemila iskustva Srba iz Hrvatske nitko ne bi smio koristiti za slanje ovakvih poruka’

Nakon što je danas u Novom Sadu osvanuo veliki grafit mržnje ‘Ubij Hrvata da Šiptar nema brata', večeras se priopćenjem oglasila Samostalna demokratska srpska stranka i osudila taj događaj.

“Najoštrije osuđujemo grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskog naroda na jednoj zgradi u Novom Sadu. Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovom, predsjednikom DSHV-a i Jasnom Vojnić, predsjednicom HNV-a”, priopćili su iz SDSS-a, a u potpisu priopćenja stoje šef stranke Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević i predsjednik Zajedničkog vijeća općina Srđan Jeremić.

Pozvali su predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve da se spriječi ponavljanje i širenje ovakvih poruka.

 ”Nemila iskustva Srba iz Hrvatske i nas kao njihovih predstavnika ne bi nitko smio koristiti za slanje ovakvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji. Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih država Srbije i Hrvatske unapređuju a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unapređenju međusobnih odnosa”, ističu.

Podsjetimo, grafit ‘Ubij Hrvata da Šiptar nema brata’ ispisan bijelim slovima nalazi se na prizemnom objektu u novosadskoj četvrti Detelinara koji služi kao trgovina, a kako navode stanari okolnih zgrada, nije prvi put da se na ovom zidu pišu grafiti, ali je prvi ovakvog sadržaja.

Građani su za lokalni portal 021.rs ispričali da na okolnim zgradama ima dosta navijačkih grafita, ali ovakvih poruka mržnje nema i da je netko ciljano ovo pisao da bude vidljivo, jer veliki broj ljudi prolazi tim putem radi nekoliko prodajnih objekata u tom dijelu Detelinare.

Fotografiju grafita mržnje portal je proslijedio Gradskim službama Novoga Sada i oko 14 sati je javljeno da je grafit prebojan.

Portal podsjeća da su se prije nekoliko dana u četvrti Satelit pojavili neonacistički i antisemitski grafiti, koji su po nalogu inspekcije također prekriveni novom bojom.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.