D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 03.10.2017, ODGAĐA SE VUČIĆEV POSJET RH

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, još neko vrijeme neće doći u Hrvatsku, iako je njegov posjet bio neslužbeno najavljen i u Beogradu i u Zagrebu.

Uredi jednog i drugog predsjednika su u kontaktu i komuniciraju, ali posljednji događaji pokazuju kako još uvijek nije sazrelo vrijeme za ovakav susret.

- Bez obzira na to kada će se posjet dogoditi, komunicira se na razini ureda kako bi se realizirao posjet predsjednika Republike Srbije, informacija je koju smo dobili od visokog dužnosnika Republike Hrvatske.

Iako će u predsjedničkom uredu pokušati objasniti kako se ne radi o odgodi Vučićeva posjeta jer isti tehnički još nije bio dogovoren, nesumnjivo je da do napretka u odnosima Hrvatske i Srbije skoro neće doći. Jer postojao je načelni dogovor da će Vučić u studenom ili prosincu doći u Zagreb na susret s Kolindom Grabar-Kitarović i predstavnicima ovdašnjeg državnog vrha.

Bremeniti odnosi

Trebao je to postati prvi korak u kakvoj-takvoj normalizaciji bremenitih političkih odnosa dvije države i pokazatelj da se situacija mijenja nabolje, otkako je izabran Vučić, a srpsku politiku napustio dotadašnji predjednik, tvrdolinijaš Tomislav Nikolić.

Napokon, prošle godine održan je sastanak između Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića (koji je tada bio premijer Srbije), i tom prilikom je potpisana deklaracija, koja je na načelnoj razini trebala biti uvod u rješavanje pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga i zaštite srpske manjine u Hrvatskoj te hrvatske u Srbiji. Neka od ovih pitanja trebala su se dodatno afirmirati prilikom Vučićeva posjeta Hrvatskoj, ali sada je sve odgođeno na neodređeno vrijeme.

Premda su na Pantovčaku relativizirali odgodu dolaska predsjednika Srbije, znakovito je da je sugovornik Jutarnjeg lista u dva navrata ukazao na “posljednje događaje koji su pokazali kako još nije vrijeme za susret”.

Tri snažna verbalna incidenta

A u posljednjih desetak dana došlo je do tri snažna verbalna incidenta, kada su vodeći srpski dužnosnici uputili kritike Hrvatskoj.

Upravo je predsjednik Vučić u intervjuu za Radioteleviziju Srbije izjavio kako je “donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima otvaranje Pandorine kutije i neprihvatljivo za Srbiju” pa dodao da će se onda u Srbiji donijeti još 500 zakona o tome što je napravljeno Srbima u Jasenovcu ili Oluji.

U nedjelju se srpski ministar obrane Aleksandar Vulin pojavio u Šibeniku na inauguraciji Nikodina Kosovića, novog episkopa dalmatinskog, i uzburkao javnost tezom o građanskom ratu u Hrvatskoj. Vulin često spominje obnovu ustaštva i upitno je zašto je tako radikalan političar došao u Šibenik jer uopće nije naveden na popisu gostiju.

“Svečanostima narečenja i ustoličenja Episkopa dalmatinskog g. Nikodima prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića dr. Marko Nikolić, ambasador Republike Srbije u Hrvatskoj gđa Mira Nikolić”, objavila je Eparhija dalmatinska, i vidi se kako Vulin nije došao kao službeni izaslanik Srbije.

Niti to nije kraj jer je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova, žestoko reagirao na proteste iz Hrvatske zbog podizanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. u samoubičakoj akciji digao u zrak bjelovarsko skladište oružja, te pritom ubio 11 branitelja i izazvao golema razaranja okolnih naselja. Dačić je izjavio je da je protest Hrvatske povodom otkrivanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu još jedan primjer “ludila” i novi dokaz da su „hrvatski dužnosnici oboljeli od antisrpske histerije“.

U ovim okolnostima, Vučićev nedolazak u Zagreb potpuno je razumljiv.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.