D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 05.07.2016., EU NA STRANI RH Kovač: ‘Srpski zakon o ratnim zločinima ne može se primjenjivati na Hrvatsku’

Želi li Srbija napredovati prema EU, ne može na Hrvatsku primjenjivati svoj zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine, proizlazi iz zajedničke pozicije EU koju je u utorak u Zagrebu predstavio ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Službeni Zagreb opetovano je tražio da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine kojim se Srbija proglasila mjerodavnom za suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije počinjene od 1. siječnja 1991. bez obzira na državljanstvo počinitelja i žrtava.

Kovač je potvrdio da je u utorak usuglašena zajednička pozicija EU za otvaranje Poglavlja 23 i da je jedno od prijelaznih mjerila potreba izbjegavanja sukoba pravne nadležnosti u progonu ratnih zločina.

“Ja sam sretan da nam je uspjelo… sve ono što je važno za vladavinu prava, za nas u Hrvatskoj, za EU, ugraditi u tu zajedničku poziciju EU što se tiče Poglavlja 23”, izjavio je Kovač na konferenciji za novinare.

Upitan o izjavi srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da Srbija nema namjeru ukinuti zakon o regionalnoj jurisdikciji, Kovač je odgovorio da to treba pitati njega.

“To morate pitati gospodina Vučića što on pod tim podrazumijeva. Ja sam vam sada naznačio što će sve Srbija morati činiti na putu u EU… koji su to kriteriji, konkretno u ovom poglavlju, znači u ovom slučaju izbjegavanje sukoba pravnih nadležnosti u progonu ratnih zločina. Tu je mislim svima sve jasno”, rekao je Kovač.

“Zakon u Srbiji koji se tiče progona ne može biti važeći za Hrvatsku”, naglasio je šef hrvatske diplomacije.

Dodao je da zajedničku poziciju još mora potvrditi međuvladina konferencija koja bi se mogla uskoro održati.

U prijelazna mjerila još ulazi puna suradnja Srbije s Haškim sudom, primjena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, suradnja sa susjedima u rješavanju sudbine nestalih kao i osiguravanje prava žrtava, uključujući pravo na odštetu za žrtve rata.

“Srbija sada ima šansu napredovati, sve je na Srbiji”, istaknuo je Kovač. “Kriteriji su ustanovljeni, to su kriteriji zemalja članica EU i mi se nadamo da smo svojim doprinosom pomogli, da smo unatoč referendumu u Velikoj Britaniji pokazali da vjerujemo u opstojnost EU i da vjerujemo u proces proširenja.”

“Želimo trezvenu, racionalnu suradnju (sa Srbijom) bez verbalnih okršaja i vraćanja u prošlost u Drugi svjetski rat, Kraljevinu Jugoslaviju, Kraljevinu SHS… Mislim da nema potrebe za tim. Moramo ono što je iza nas raščistiti, razgovarati o problemima, rješavati probleme ali biti okrenuti prema budućnosti i ne napadati se svaki drugi dan nekakvim verbalnim ekskapadama. Nema potrebe za tim folklorom”, naglasio je ministar.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.