D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 06.02.2018, EKSKLUZIVNO: VUČIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZA GLOBUS UOČI SUSRETA S PREDSJEDNICOM ‘Predlažem da uvedemo šest mjeseci moratorija na teme iz prošlosti!’

- Srbi i Hrvati imaju sukoba oko prošlosti. Srbi i Hrvati nemaju sukoba oko budućnosti. Doskora sam mislio da mi samo različito vidimo ono što se dešavalo prije 23, 25 ili 27 godina, no sada mi je, nakon ove naše izložbe o koncentracijskom logoru Jasenovac, u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, postalo jasno da mi drugačije vidimo i ono što se zbivalo prije 70 i nešto godina. Ali sve su to sukobi oko prošlosti.

Mislim da iz toga treba izaći na taj način što ćemo razgovarati, pa da vidimo imamo li kakvih problema u budućnosti. I ako to analizirate na ozbiljan način, shvatit ćete da nemamo. Gdje su to sukobljeni interesi Hrvata i Srba u budućnosti? Mogu vam reći da to ne postoji – kaže u ekskluzivnom intervjuu Globusu Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, uoči službenoga posjeta Hrvatskoj 12. veljače i susreta s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Srpski predsjednik govori o konkretnim prijedlozima za poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa koje će iznijeti hrvatskoj predsjednici. Kad je riječ o traumatičnim temama iz Drugoga svjetskog rata i rata 90-ih, koje izazivaju najviše napetosti u odnosima između Hrvatske i Srbije, Vučić smatra da bi, radi smirivanja situacije i uspostave dijaloga, najbolje bilo da se obje strane dogovorno suzdrže od rasprave o njima neko vrijeme.

- Hajde da se dogovorimo da u idućih šest mjeseci – i da to kažemo – ne govorimo o tome, tome i tome, ili prije nego što izađemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus, i jedni i drugi. I oko 4. kolovoza i oko nekih drugih škakljivih datuma – kaže Vučić.

Na pitanje očekuje li da će Kolinda Grabar-Kitarović prihvatiti njegov prijedlog srpski predsjednik odgovara:

- Mislim da zaključak naših razgovora treba biti: suglasni smo da se ni oko čega nismo suglasili kada je riječ o prošlosti, ali dajte da pokušamo bolje razumjeti jedni druge u narednom periodu.

Budućnost Hrvata i Srba vidi u intenziviranju suradnje i međusobnom boljem razumijevanju.

- Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo razumjeti da ćemo opstati i preživjeti samo ako se ne budemo tukli. Sad vam kažem: u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što prije to počnemo, pokazat ćemo da smo malo pametniji.

Aleksandar Vučić u intervjuu govori i o pitanju nestalih u ratu, kontroverznoj izložbi o logoru Jasenovac što ju je srpska Vlada organizirala u sjedištu UN-a u New Yorku, o strahu od asimilacije Srba u Hrvatskoj, o tome zašto misli da Hrvatska koči Srbiju na njezinu putu u Europsku uniju…

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.