D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 06.12.2019, PRVO VELIKO ISTRAŽIVANJE NAKON POTVRDA PREDSJEDNIČKIH KANDIDATURA Čeka nas ludi prvi krug izbora, tri kandidata se nalaze unutar statističke pogreške

Utrka za Pantovčak, kako pokazuju rezultati istraživanja agencije Ipsos za Novu TV mogla bi biti napeta i krajnje neizvjesna s obzirom da su između troje glavnih kandidata za predsjednika – Kolinde Grabar Kitarović, Zoran Milanovića Miroslava Škore, razlike svega nekoliko postotnih poena.

Naime, da se danas održavaju izbori, Grabar-Kitarović dobila bi 27,4 posto glasova, Milanović 24 posto, a Škoro 23 posto. Prva tri kandidata tako se nalaze unutar statističke pogreške koja iznosi +/- 3,1 posto, dok je za rejtinge stranaka ta pogreška +/-3,7 posto. Istraživanje za Novu TV provedeno je, nakon što je bilo poznato svih 11 kandidatkinja i kandidata, između 4. i 6. prosinca 2019. godine i to telefonskom metodom na uzorku od 1000 građana RH, a testirani su samo birači koji misle izaći na birališta.

Bitka za svaki glas

Ovakvi rezultati pokazuju da u sljedeća dva tjedna može doći do značajnih promjena u ovom poretku.

Što se ostalih kandidata tiče, istraživanje pokazuje da je na četvrtom mjestu Mislav Kolakušić koji je dobio 8,2 posto. Slijedi Ivan Pernar s 2,9 posto, te Dejan Kovač koji bi dobio 2,6 posto potpore. Iza njega, na ljestvici je Dalija Orešković s potporom 1,3 posto, a na kraju je Dario Juričan s 1,2 posto.

Ostali kandidati u ovom istraživanju dobili su ispod 1 posto potpore, a riječ je o Nedjeljku Babiću, Anti Đapiću i Katarini Peović. Treba napomenuti da među biračima koji su se izjasnili da će sigurno izaći na izbore, još uvijek ima osam posto neodlučnih, a s obzirom na male razlike između prvih troje kandidata, jasno je da će se voditi bitka za svaki glas.

Uđu li u drugi krug Grabar Kitarović i Milanović, istraživanje pokazuje da bi u tom slučaju Grabar Kitarović tijesno vodila ispred Milanovića. U drugom krugu Grabar Kitarović dobila bi 44,2 posto, a Milanović 39,2 posto. Istraživanje pokazuje da na birališta ne bi izašlo 10,9 posto, dok se za odgovor “ne zna” odlučilo 5,8 posto ispitanika.

Drugi krug

Prema istraživanju, aktualna predsjednica ima sto posto potpore birača HDZ-a, ali i 56 posto birača Miroslava Škore.

Milanović, pak, može računati na više glasova lijevo liberalnih i populističkih kandidata. Tako bi Kolakušićevi birači, njih 57 posto, dali glas Milanoviću, a tu je i većina birača HSLS-ova Dejana Kovača.

Ako bi u drugi krug ušli Grabar Kitarović i Škoro, istraživanje pokazuje da bi Škoro pobijedio predsjednicu. Škoro bi u tom slučaju mogao računati na 45,2 posto potpore, a Kolinda Grabar-Kitarović na 34,4 posto. Na birališta u tom slučaju ne izlazi 14,7 posto ispitanika, a odgovor “ne zna” dalo je njih 5,7 posto.

U drugom krugu Škoro bi dobio, među ostalim i 31 posto HDZ-ovih birača, ali i većinu birača Zorana Milanovića, Kolakušića ili Pernara. Grabar-Kitarović može računati na 66% birača HDZ-a i samo u drugom krugu većina birača Dalije Orešković bila bi uz Grabar-Kitarović.

Ako bi u drugi krug ušli Škoro i Milanović, i u tom bi slučaju računica bila na Škorinoj strani. Škoro bi, kako pokazuje istraživanje, dobio 47,1%, a Milanović 36,9 posto.

Prema rezultatima nikoga ne bi biralo 10,3 posto ispitanika, a njih 5,7% kazalo je da ne zna. Škoro bi u tom slučaju dobio većinu birača HDZ-a, njih 74%, a 61% birača Grabar-Kitarović glasalo bi za Škoru.

Kad je riječ o biračima troje vodećih kandidata, Kolinda Grabar-Kitarović većinom glasove može dobiti među biračima starijim od 60 godina i tu, prema istraživanju osvaja 33 posto. Isto tako je i s onima koji imaju osnovnu školu, gdje može dobiti 37 posto, a tu je i Dalmacija gdje vodi s 31 posto.

Milanović veću zastupljenost ima među ženama, gdje može dobiti 27%, tu su također birači iznad 60 godina, a kada bi samo oni glasovali, Milanović bi dobio 35% glasova. Milanović vodi u Zagrebu s 28%.

Škorini birači su oni između 30 i 44 godine i tu bi Škoro dobio 32%, među biračima sa srednjom školom može računati na 25 posto, a najbolje stoji u Slavoniji gdje vodi s 30 posto.

Ostali kandidati

Mislav Kolakušić  8,2%

Ivan Pernar  2,9%

Dejan Kovač  2,6%

Dalija Orešković  1,3%

Dario Juričan  1,2%

drugi kandidati – ispod 1%

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.