D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 07.02.2023, Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama! ‘Sabor ima rok do 1. listopada da uskladi Zakon s Ustavom!‘

Za ukidanje Zakona je, kako doznajemo, od 12 prisutnih ustavnih sudaca glasalo njih 11

Ustavni sud ukinuo je, kako neslužbeno doznajemo, Zakon o izbornim jedinicama i Saboru odredio rok da do 1. listopada da uskladi taj Zakon s Ustavom. Te bi zasad tek neslužbene informacije predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović uskoro trebao i službeno potvrditi na konferenciji za novinare zakazanoj za 13,30 sati na Ustavnom sudu

Za ukidanje Zakona je, kako doznajemo, od 12 prisutnih ustavnih sudaca glasalo njih 11, a jedan je bio protiv i on će napisati izdvojeno mišljenje.

Uz njega je još šestero sudaca najavilo podupiruća izdvojena mišljenja u kojima će se osvrnuti na neke od dijelova obrazloženja odluke koju su podržali.

Na ovaj potez Ustavni se sud odlučio samoinicijativno (bez da je itko zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama), ili točnije na inicijativu ustavnog suca Gorana Selanca, nakon što je Sabor gotovo 13 godina ignorirao upozorenje Ustavnog suda dano 2010.

Još 2010. Ustavni je sud u posebnom izvješću pozvao Sabor da izborne jedinice uskladi sa zakonskom obvezom koja nalaže da se broj birača po izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od pet posto, a ta granica je probijena već na parlamentarnim izborima 2007., na kojima je HDZ osvojio vlast, a bivši premijer Sanader po drugi put zaredom postao premijer.

Ovaj put Ustavni sud se odlučio za radikalniju mjeru, i ukinuo Zakon o izbornim jedinicama, i time Saboru oduzeo mogućnost da ignorira upozorenja o nezakonitosti izbornih jedinica odnosno o narušavanju načela jednake vrijednosti biračkoga glasa na parlamentarnim izborima.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.