D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 08.01.2016., OBUSTAVLJEN POSTUPAK ZA ZLOČIN U GRUBORIMA 1995. GODINE Sačić:

Nakon što je u veljači prošle godine najprije povuklo optužnicu protiv bivšega zamjenika zapovjednika specijalne policije Željka Sačića zbog optužbi da je lažirao izvješća o ubojstvu petero civila u zaselku Grubori nakon operacije Oluja 1995., zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u četvrtak je donijelo rješenje o obustavi postupka protiv Sačića.

Osim protiv Sačića postupak se vodio i protiv bivšega pripadnika ATJ Lučko Frane Drlje zbog paljenja kuća u zaselku Ramljani te je istom odlukom, zbog nedostatka dokaza, obustavljena i istraga protiv Drlje. Zanimljivo je da je nakon što je u veljači prošle godine optužnica protiv Sačića i Drlje povučena iz DORH-a najavljeno da se radi o povlačenju samo zbog manjih razjašnjenja.

Preokret u slučaju

Međutim, prema svemu sudeći došlo je do preokreta, a slučaj je sada u potpunosti obustavljen. Konkretno, optužnica protiv Sačića bila je razlog i smjene u Županijskom državnom odvjetništvu u veljači 2015., a DORH je tada priopćio da je protiv Sačića podignuta manjkava optužnica kojoj nije prethodila konzultacija s vodstvom te institucije.

DORH je naveo da se radi o predmetu od posebnog državnog interesa u kojem se pojavljuju složena pravna i činjenična pitanja.

- Sad ću pokrenuti tužbu za naknadu štete i tražiti odštetu za sve što sam proživio, od uhićenja, pritvaranja… – rekao je Sačić o odluci tužiteljstva.

Podsjećamo, Sačić, pomoćnik Mladena Markača, zapovjednika specijalne policije na terenu tijekom Oluje i bivši pomoćnik ministra za kriminalističku policiju, bio je uhićen u prosincu 2009. sa skupinom pripadnika specijalne policije.

Prva optužnica

Teretilo ga se da je, znajući za navedeni događaj i iako je bio dužan, propustio poduzeti sve da se paljevine spriječe, a počinitelji kazne. Postupak protiv Sačića ubrzo je razdvojen te je prva optužnica podignuta protiv Frane Drlje i Bože Krajine, ali kao vođa grupa ATJ Lučko koji su ušli u Grubore. Oni su u posebnom suđenju nepravomoćno oslobođeni, no Vrhovni sud nedavno je ukinuo presudu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.