D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 08.05.2017., BURNE REAKCIJE NA BRKIĆEVU IZJAVU Odgovorio mu Pupovac, HNS se pita misli li i Plenković kao Brkić, IDS smatra da je njegov istup šovinistički…

Milorad Pupovac osvrnuo se na svom Facebook profilu na današnju izjavu Milijana Brkića, koji je, između ostalog, rekao da gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav hrvatske Vlade podsjetivši da u hrvatskoj državi odlučuju Hrvatice i Hrvati.

Zamjenik predsjednika HDZ-a komentirao je Pupovčevu izjavu koju je proteklog vikenda dao tijekom intervjua RTS-u da će se možda raditi i šira rekonstrukcija Vlade.

Saborski zastupnik SDSS-a koji je u Saboru glasovao protiv opoziva ministra financija Zdravka Marića, napisao je:

- Danas ih je više posegnulo za mojim imenom. Ja za njihovim ne kanim posezati. Posebno ne danas i ne ovdje. Danas i ovdje, u Hrvatskoj, za svakog pa i za mene kao njezina državljanina i narodnog zastupnika, postoje neusporedivo važnije stvari i od mojeg imena i od imena onih koji za njim posežu. U ime tih važnijih stvari odgovorit ću im javnom šutnjom čak i na ono na što u nekim drugim danima i nekim drugim prilikama ne bih šutio.

 Stigle su i prve stranačke reakcije na Brkićevu izjavu.

Potaknuti skandaloznom izjavom zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, u kojoj govori da „manjine, iako sudjeluju u radu Vlade, neće određivati sustav i  smjer Vlade“ i da „o sustavu i smjeru Vlade odlučuju samo Hrvatice i Hrvati“, zahtijevamo hitnu ispriku svim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i postavljamo pitanje – misli li tako i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković?, navodi se u priopćenju HNS-a.

- Sloboda izbora i pravo biti drugačiji su temeljne ustavne odredbe Republike Hrvatske! Ovoj neodgovornoj izjavi, kojom se ponovno dijeli Hrvatska, nema mjesta niti u javnom prostoru, ali nema mjesta u onoj otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj koju želimo graditi i u kojoj se moraju i trebaju poštovati zagarantirana prava bez obzira na spol, dob, boju kože, vjersku ili nacionalnu, ili bilo koju drugu manjinsku pripadnost. Zato tražimo hitnu ispriku gospodina Brkića svim nacionalnim manjinama i svima onima koji su možda u Hrvatskoj drugačiji i zaslužuju da kao takvi daju svoj doprinos razvoju Hrvatske – rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u ponedjeljak je najoštrije osudio i “šovinističkima” nazvao izjave zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića koji, tvrdi Miletić, smatra da pravo odlučivanja u Hrvatskoj pripada isključivo većinskom narodu, iako u demokratskim europskim zemljama pravo na odlučivanje imaju svi građani tih zemalja.

- Takve su izjave daleko ispod civilizacijskih i demokratskih standarda uljuđene i moderne zemlje kakva bi Hrvatska, nadam se, htjela biti”, navodi Miletić u priopćenju.

Ističe kako u svim demokratskim zemljama Europe, pravo na odlučivanje imaju svi građani te zemlje, dakle svi građani Republike Hrvatske, bez obzira na njihovu nacionalnost.

- Prema službenim podacima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, u Hrvatskoj živi više od 320 tisuća građana koji nisu hrvatske nacionalnosti. Kao i u svim razvijenijim dijelovima Europe, i mi u Istri vjerujemo da je različitost pravo bogatstvo – naglašava čelnik IDS-a.

S ponosom, kako kaže, ističe da u Istri svakodnevno žive to bogatstvo te svi skupa jamče da će se te vrijednosti nastaviti beskompromisno čuvati i njegovati.

Miljana Brkića je pozvao da dođe na proslavu Dana Europe u Pulu, koji se obilježava 4. festivalom multikulturalnosti, te da se “sam uvjeri u ljepotu različitosti”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.