D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 08.08.2017, ODGAĐA SE PRIMJENA POREZA NA NEKRETNINE!

Premijer Andrej Plenković u razgovoru za HRT rekao je kako u ovom trenutku u vladajućoj koaliciji prevladava stav da se donošenje odluke o uvođenju poreza na nekretnine – odgodi.

Plenković nije htio precizirati koliko će trajati odgoda, ali je naglasio kako s tim potezom želi lokalnim samoupravama dati još vremena da se pripreme.

- Osluškujemo bilo naroda, mada treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru Zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine. No, zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jest da je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana, već i lokalne samouprave jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme – dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža, ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravu koja nije pojašnjena – odgoda će biti najbolje rješenje. Moramo smiriti tenzije i zaustaviti fabriciranje informacija – rekao je Plenković.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.