D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 10.01.2016., Počelo suđenje Rajku Kričkoviću za trostruko ubojstvo civila nakon “Oluje”

RIJEKA - Na Županijskome sudu u Rijeci u utorak je pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić počelo suđenje Rajku Kričkoviću (59 ) iz Zagreba zbog ratnog zločina – trostrukog ubojstva civila u Kijanima, selu u blizini Gračaca, nakon akcije “Oluje”.

Optužen je da je od 15. do 28. kolovoza 1995., kao pripadnik 118. domobranske pukovnije HV-a iz Gospića, u selu Kijanima u njihovoj kući ubio civile Maru Sovilj (73 ) i njezina sina Radomira Sovilja (43) pucajući u njih, a njezinu kćer Miru Sovilj (45) zapalio je u kući zajedno sa stokom. Tereti ga se da je taj zločin počinio poslije “Oluje”, kad je došao u spaljeno selo Kijane, odakle je podrijetlom.

Kričković je uhićen u lipnju 2014., a Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv njega na temelju kaznene prijave zadarske Policijske uprave te je poslije podignulo optužnicu.  Kričković je pušten iz istražnog zatvora i brani se sa slobode.

Na prvom ročištu rekao je da se ne osjeća krivim za ratni zločin za koji je optužen. Po izvorima Hrvatskoga helsinškog odbora, u Kijanima je nakon “Oluje” ubijeno 14 civila, među kojima devet žena.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.