D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 11.06.2012. Šefovi HRT-a godinama ignorirali ‘Paviljon 22': Film o Pakračkoj Poljani bit će dokaz na suđenju Tomislavu Merčepu

Dokumentarni film “Paviljon 22” Nenada Puhovskog bit će predan u sudski spis na suđenju Tomislavu Merčepu , koje se vodi na Županijskom sudu u Zagrebu. Tako bi film, koji govori o Merčepovoj postrojbi lociranoj u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma gdje se usred ratnog meteža privodilo, zlostavljalo, ucjenjivalo i likvidiralo civile – bude li prikazan u sudnici – posredno, makar i u dijelovima, mogao biti prikazan na javnoj televiziji, u sklopu izvještaja sa suđenja.

Film je snimljen davne 2002. godine, a Hrvatska televizija u bunkeru ga drži već osam godina, iako ga je otkupila, platila i planirala prikazati. Čak ni za takav događaj kao što je bilo Merčepovo uhićenje sredinom prosinca prošle godine ili početak suđenja u veljači ove godine, kada je sasvim sigurno postojao itekakav javni interes za taj događaj, Hrvatska televizija nije ga prikazala. Velika je šteta što to nije učinjeno jer za to ne postoji niti jedan razlog. Film je krajnje objektivan i dao je puno prostora “drugoj strani” (Merčep, Trusić, Spajić, Vekić) pa mu, ni s te strane, nitko ništa ne može zamjeriti.
Snimka završila u ladici

Za razliku od HRT-a, beogradska televizija B92 je film “Paviljon 22” Nenada Puhovskog reprizirala netom nakon Merčepova uhićenja. Toj se televizijskoj kući ne može prigovoriti da je to učinila sa zluradošću jer je na isti način reagirala kad je u Beogradu počelo suđenje optuženima za zločin na Ovčari, prikazavši dokumentarni film “Vukovar završni rez”, ili kada je počelo suđenje Ljubanu Devetaku i drugima za stravičan zločin u istočnoslavonskom selu Lovas gdje su paravojne srpske formacije u minsko polje natjerale i usmrtile 21 tamošnjeg Hrvata. Puhovski je prije prvog emitiranja “Paviljona” na B92 šest mjeseci čekao odgovor HTV-a, želeći da film bude premijerno prikazan u Hrvatskoj, ali to se nije dogodilo. HRT je “Paviljon 22” otkupio u paketu s još devet filmova u produkciji Faktuma, ali ga nije emitirao. Autoru filma, Nenadu Puhovskom, objašnjavano je da o emitiranju treba odlučiti novi urednik, potom se čekala promjena programske sheme, zatim promjena urednika, pa nova programska usmjerenja… Jedino službeno objašnjenje Puhovski je dobio potkraj 2007. kada mu je tadašnji glavni urednik Dokumentarnog programa HTV-a, Miro Branković, rekao da je film – predugačak.
Ne odgovara formatu

- Naši budući termini zatvaraju formate dužine 26 do 28 minuta te 50 do 52 minute. Sve ostale dužine, odlukom direktora i planiranom shemom, neće moći biti uvrštene u program – rečeno je Puhovskom.

Njegov film “Paviljon 22” traje 55 minuta i od planirane sheme Hrvatske televizije dulji je tri minute!

- To je bilo jedino službeno objašnjenje koje sam dobio. Neslužbeno znam da je Denis Latin namjeravao prikazati film u sklopu ‘Latinice’, ali je poslije odustao. Govorilo se i da je Aleksandar Stanković kanio prikazati inserte iz filma, ali od njega o tome ništa nisam čuo – rekao je Puhovski.
Bez nagrade

“Paviljon 22” premijerno je prikazan na Danima hrvatskog filma 2002. godine. Novinar i filmski kritičar Jutarnjeg lista, Nenad Polimac, nazvao ga je “spretno napravljenim, uzbudljivim filmom koji ne zaslužuje ignoriranje i zavređuje bar isticanje za političku hrabrost”, izrazivši razočaranost što je “najšokantniji film festivala ostao bez ijedne nagrade”.

Film nažalost, unatoč prikazivanju na hrvatskim, regionalnim i svjetskim festivalima, na HTV-u ignoriraju još i danas, a hoće li njegovo uvrštenje u sudski spis na suđenju Merčepu biti razlog da ga se prikaže makar i kad proces završi, odgovor znaju na javnoj televiziji.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.