D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 11.09.2019, PUPOVAC SE OBRATIO JAVNOSTI ‘Nitko od mene ne treba tražiti da današnju Hrvatsku ne uspoređujem s kvislinškom i zločinačkom NDH. Ja nisam četnik’

Iako su svi očekivali da će Milorad Pupovac na iščekivanoj pressici objaviti odluku ostaje li SDSS u koaliciji ili odlazi, odgovor na pitanje još neko vrijeme ostat će nepoznanica.

- Odlučio sam danas kao šef SDSS-a i saborski zastupnik pročitati izjavu i kazati nešto o onome što je na različite načine izazvalo interes i stvorilo uznemirenje – započeo je svoj govor na konferenciji za novinare Pupovac.

- Kada sam 23. augusta ovdje održao konferenciju u povodu serije fizičkih napada na Srbe pa do danas, mnoge je zasmetala moja briga prema Srbima u Hrvatskoj, mnoge je posebno zasmetala izjava da je današnja Hrvatska dovedena u stanje mržnje kakvo je bilo karakteristično za razdoblje kvislinške Hrvatske. Dva tjedna nakon izjave, reakcije se ne stišavaju. Danas želim reći sljedeće: ohrabren sam ti reakcijama, moje su brige danas manje nego prije dva tjedna. Nikad dosad nije toliki broj utjecajnih glasova osudio vezu današnje Hrvatske s NDH. Želim razumjeti da su sve te izjave duboki moralni osjećaj da Hrvatska ne smije imati veze s ideologijom ustaštva, poručio je Pupovac.

Pupovac je kazao kako u Vladi i Saboru ima potencijala za suradnju u borbi protiv tolerancije i revizionizma.

- Sve one koji su reagirali pozivam da zajedno uklonimo ušata i ušasta slova U s naših zgrada. Pozivam i da pospremimo uniforme s ustaškim pozdravom. Prestanimo biti slijepi ili gluhi, želim da prestanemo čitati poruke poput ‘Ubi srbina’ i druge uvrede neovisno o etničkom karakteru, te ih osudimo kao poticanje na nasilje. Ako to učinimo, raskinut ćemo veze sa ustaškim režimom, pa nitko neće moći manipulirati s tim porukama, poručio je.

- Nitko od mene ne treba tražiti da današnju Hrvatsku ne uspoređujem s kvislinškom i zločinačkom NDH. Ja tu razliku jako dobro znam i zbog nje tri decenije živim u Hrvatskoj – kazao je Pupovac te rekao da on “nije četnik i to nikada neće biti’.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.