D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 12.01.2014., Zloglasni čuvar Martićevog zatvora nakon 6 godina zatvora opet uhićen

Zatočenike je svakodnevno tukao nogama, šakama, gumenom palicom, kundakom puške, drškom motke, kolcem i palicom, mučio ih elektrošokovima, skakao po njima, te im u usta stavljao kuhinjsku sol i gasio im žar cigareta u ustima. Prisiljavao ih je da jezikom operu pod WC-a i da ustima pokupe opuške cigareta po dvorištu zatvora, te na oralni seks prijeteći im da će ih ubiti

Saša Počuča (43,) osuđeni ratni zločinac koji je 1991. i 1992. godine kao zatvorski stražar zlostavljao hrvatske civile i ratne zarobljenike u zloglasnom Martićevu zatvoru Stara bolnica u Kninu, nakon što je 2007.godine uhićen te u studenom 2013. godine pušten na uvjetnu slobod nakon odsluženja 6,3 godine od ukupnih 8 godina na koliko je osuđen, u subotu je u Kninu u 16 sati ponovno uhićen i predan u pritvorsku jedinicu.

Prema službenom policijskom priopćenju 43-godišnjak kako ga navodi policija uhićen je zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u vremenu 1991.godine u kontekstu da je tada kao stražar tadašnjeg Okružnog suda u Kninu, tjelesno i psihički zlostavljao civilnog zarobljenika.

Podsjetimo,nakon uhićenja u Kninu 2007.godine, 3. srpnja 2008. Županijski sud u Šibeniku optužio je i proglasio krivim zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, te mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.

Počuča je tada osuđen da je protupravno lišio slobode civilne osobe i pripadnike Hrvatske vojske, te pripadnike MUP-a, te ih zatočio u Okružni zatvor smješten u prostorijama stare i napuštene bolnice u Kninu. Tamo je prema obrazloženju presude, zatočenike svakodnevno tukao nogama, šakama, gumenom palicom, kundakom puške, drvenom drškom motke, drvenim kolcem i palicom i drugim ih tvrdim predmetima udarao po glavi i cijelom tijelu.

Nadalje, mučio ih je elektrošokovima, skakao po njima, te im je u usta stavljao kuhinjsku sol, gasio im žar cigareta u ustima prisiljavajući ih da tu žar i kuhinjsku sol progutaju.

Prisiljavao ih je da jezikom operu pod WC-a i da ustima pokupe opuške cigareta po dvorištu zatvora, te na oralni seks prijeteći im da će ih ubiti.

Zgrada stare bolnice u Kninu gdje se nalazio zloglasni Martićev zatvor

Kao posljedica takvog iživljavanja na zarobljenicima su iza Počučinih tretmana ostale trajne posljedice teških tjelesnih ozljeda opasnih po život u vidu prijeloma kostiju, unutarnjeg krvarenja te nastalih trajnih psihičkih poremećaja mentalnog zdravlja.

Ujedno, tadašnju presudu Županijskog suda u Šibeniku kojom je Počuča osuđen na 5 godina,Vrhovni sud RH potom je preinačio i povećao mu kaznu na 8 godina.

 

Koncentracijski logor u staroj bolnici

Koncentracijski logor nalazio se u Staroj bolnici u Kninu. Na prozorima su bile postavljene rešetke, a u ćelijama je bilo 10-14 zatočenika. U svakom je hodniku bio 1-2 stražara. Kroz logor je prošlo između 600-800 zatočenika dok se u dokumentima 615 osoba navode poimenice.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.