D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 15.02.2018, U Beograd idu udruge obitelji zatočenih i nestalih: Dokumentacija iz Vukovara mogla bi riješiti pitanje trećine nestalih

Idućeg tjedna trebao bi se u Beogradu održati sastanak Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, što je dogovoreno prilikom njegova posjeta Zagrebu, a uskoro se, kako doznajemo, planira i sastanak Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe s jedne, i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije s druge strane.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, koja je bila na sastanku na Pantovčaku sa srpskim predsjednikom, kaže za Jutarnji da čekaju službeni poziv s terminom iz Vučićeva ureda.

Aleksandar Vučić donio je u Zagreb hrpu dokumentacije koja je iz Dvora na Uni odnesena nakon Oluje, no riječ je o matičnim knjigama koje ne pomažu pri pronalasku nestalih, ali su dokaz, kaže Alvir, da i druga dokumentacija postoji i da bi je Srbija trebala vratiti.

Vlasništvo RH

- Za pitanje nestalih ne vidimo da su te knjige relevantne u ovom trenutku, ali su bitne kao vlasništvo Republike Hrvatske i za građane koji žive tamo ili su napustili Hrvatsku.

Ali mi to ukazuje da u Srbiji postoji dokumentacija različite vrste koja može pridonijeti pronalasku nestalih i to je dokaz ispravnosti puta kojim mi idemo – kaže Alvir.

Ono što bi pomoglo pri pronalasku više od 1900 nestalih, kaže Alvir, jesu prije svega protokoli iz vukovarske bolnice, zubni kartoni iz arhiva JNA za muškarce koji su 1991. odslužili vojni rok, koji su koristili usluge ambulante i koji su danas na popisu nestalih osoba u Domovinskom ratu ili traženih posmrtnih ostataka.

- Riječ je prije svega o protokolu iz vukovarske bolnice i ti bi dokumenti pomogli u rješavanju pitanja nestalih. Pomogli bi i zubni kartoni te zapisnici koji se nalaze u arhivima JNA i policije, a riječ je o dnevnicima postrojbi koje su bile na okupiranom području.

Premještanja

Tu su i zapisnici o počinjenju kaznenih djela, o zakapanju tijela, premještanju grobnica i slično. Sve ćemo to tražiti od predsjednika Vučića – kaže Alvir.

Kada bi Vučić dao protokole iz vukovarske bolnice, zubne kartove i ostalu dokumentaciju iz te županije, to bi možda riješilo pitanje trećine svih nestalih, jer su te osobe s područja Vukovara i županije.

Kada je riječ o podacima za tri nestale osobe, koje je donio Vučić, Alvir kaže da su samo informirani o tome i da je rečeno da će biti riješeno pitanje za tri obitelji, ali da hrvatske institucije tek trebaju provjeriti autentičnost dokumenata te vidjeti radi li se o nestalim osobama ili o posmrtnim ostacima koji su pronađeni, a za koje se ne zna kome pripadaju.

Prema podacima Uprave za zatočene i nestale, neriješena je sudbina 1131 osobe iz 1991. i 1992. te još 814 nestalih iz 1995., od toga 1093 osobe su hrvatske, a 873 srpske nacionalnosti. U lipnju prošle godine osnovano je novo Vladino Povjerenstvo za zatočene i nestale osobe, na čijem je čelu pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić.

Ministar ne zna

Njegov šef, ministar Tomo Medved, jučer je za Jutarnji poručio da nisu još ništa dobili iz Ureda predsjednice vezano uz podatke o tri nestale osobe.

- Nisam zaprimio nikakve informacije o nestalima, kao ni bilo kakve konkretne podatke – rekao je Medved.

Ministar je dodao kako na sastancima u Uredu predsjednice nije bio.

- O sadržaju znam samo ono što je javno prezentirano – poručio je Tomo Medved.

No, iz Ureda predsjednice odgovaraju da su svu dokumentaciju koju je prilikom posjete Zagrebu donio Vučić isti dan predali nadležnim ministarstvima; informacije o nestalima Ministarstvu hrvatskih branitelja, a matične knjige Ministarstvu uprave, i da je o tome sastavljen zapisnik o primopredaji.

- Što se tiče unapređenja suradnje Hrvatske i Srbije, ističemo da su predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, gospođa Ljiljana Alvir i gospodin Stjepan Sučić bili dio službenog izaslanstva Republike Hrvatske u povodu službenog posjeta predsjednika Vučića Republici Hrvatskoj.

Isto tako, i sam predsjednik Vučić je poručio da će sljedeći tjedan u Beogradu primiti predstavnike Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja – poručuju iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.