D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 17.01.2017., SMRT ČOVJEKA KOJI JE ZA SRBE BIO STRAŠNI IZDAJNIK, A HRVATI SU GA OPTUŽILI ZA RATNI ZLOČIN Umro general JNA koji je Hrvatskoj predao veliku vojarnu

SMRT ČOVJEKA KOJI JE ZA SRBE BIO STRAŠNI IZDAJNIK, A HRVATI SU GA OPTUŽILI ZA RATNI ZLOČIN Umro general JNA koji je Hrvatskoj predao veliku vojarnu s golemim količinama naoružanja. Zbog njega je i Radimir Čačić pristao biti talac…

Bivši general-major JNA Vladimir Vlado Trifunović preminuo je u nedjelju na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, piše N1.

Uzrok smrti, kao i datum i vrijeme pogreba bit će naknadno priopćeni, dok je poznato da će Trifunović biti sahranjen u Bosni i Hercegovini, piše N1.

Vlado Trifunović u Hrvatskoj je povijesti najpoznatiji kao general koji je 22. rujna predao veliku vojarnu u Varaždinu zajedno s golemom količinom naoružanja, među njima tenkovima i haubicama, koja je otišla u ruke tada slabo naoružanih hrvatskih postrojbi.

Pregovore s Trifunovićem o predaji kasarne vodio je član gradskog Kriznog stožera Radimir Čačić, koji je dobrovoljno pristao biti talac u autobusima koji su vojnike prevozili do granice sa Srbijom, čime je zajamčena njihova sigurnost.

Neki mediji pišu kako je nakon rata Trifunović tvrdio da je predao kasarnu ne bi li spasio živote svojih 280 vojnika i oficira, a navodno je pritom hrvatska strana njegovu ženu i djecu držala kao taoce. Po povratku u Beograd Trifunović je osuđen za izdaju, a 1997. godine abolirao ga je tadašnji predsjednik SRJ Zoran Ilić usred jakog pritiska javnosti.

Na sudu se Trifunović branio riječima da varaždinskim braniteljima nije ostavio praktički ništa, to jest da je podređenima izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva:

- Podređenima sam izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva. Kasnije je to pitanje ‘zaplijenjenog oružja’ bilo jedno od ključnih za moju optužnicu. Na Sudu je dokazano da neprijatelju nismo ostavili skoro ništa. To je potvrđeno u izjavama vojnika i oficira, ali i dokumentima koje smo dobili iz hrvatskih izvora – rekao je godinama kasnije za E-novine.

U Hrvatskoj se protiv Trifunovića vodio ponovljeni postupak zbog optužbi za ratne zločine. Okružni sud u Varaždinu ga je 1993. godine pravomoćno osudio za ratni zločin na varaždinskom području, ali je Županijski sud u Varaždinu na njegov zahtjev 2013. odlučio obnoviti postupak.

O obnavljanju postupka protiv Vlade Trifunovića prije pet godina se negativno izjasnio umirovljeni stožerni general HV-a, danas pokojni Martin Špegelj, koji je o Trifunoviću za Jutarnji rekao sljedeće:

- Slučaj Trifunovića je apsurd. Predao je Varaždinski korpus, a mi ga tužimo. Vjerujem da će ga prestati tražiti i Hrvatska. Možda bi bilo najbolje da je ostao u Hrvatskoj, tu mu je bila obitelj. Dobro ga poznajem, bio je nekad pod mojom komandom. Vrlo tih i obrazovan čovjek. Zato se s njim i moglo pregovarati oko predaje vojarne.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.