D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 21.11.2023, Dačić odgovorio Radmanu: ‘Dobro znate što je Šnajder radio! A sada od vas hoćemo sljedeće dokaze…‘

Beogradski mediji Šnajdera su proglasili špijunom, odnosno da je vrbovao za rad za hrvatsku službu

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je nazvalo “netočnim” tvrdnje hrvatskih vlasti da je protjerivanje srbijanskog diplomata recipročna mjera za protjerivanje hrvatskog diplomatskog predstavnika iz Beograda te je od hrvatske strane zatražilo dokaze na kojima temelji svoju odluku.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u Zagrebu je u utorak protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, odgovorilo na jučerašnje protjerivanje iz Srbije prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Hrvoja Šnjadera.

Srbija je protjerala prvog tajnika, a Hrvatska je uzvratila protjerivanjem savjetnika. Na pitanje novinara je li Hrvatska snažnije uzvratila Srbiji jer je protjerala diplomata na višoj funkciji, Gordan Grlić Radman je u utorak novinarima rekao da je “to stvar odabira”.

Srbijansko ministarstvo je kasnije ocijenilo da su “netočne tvrdnje” Grlića Radmana i MVEP-a da je riječ “o recipročnim mjerama”.

U priopćenju navodi kako Novaković svojim djelovanjem u Hrvatskoj “nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove”.

“Zahtijevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva mjeseca od stupanja na dužnost prekršiti odredbe Bečke konvencije”, navodi ministarstvo.

Nasuprot tome, u slučaju hrvatskog diplomata Šnajdera riječ o “dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obavještena”, stoji u priopćenju.

Beogradski mediji Šnajdera su proglasili špijunom, odnosno da je vrbovao za rad za hrvatsku službu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.