D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 24.07.2018, IZRAELSKI PREDSJEDNIK U SLUŽBENOM POSJETU HRVATSKOJ

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u utorak u Zagrebu s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom. Rivlin je treći izraelski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku, ali prvi u službenom posjetu našoj zemlji, javlja N1.

Razgovore je predsjednica opisala kao otvorene, a posebno je naglasila važnost židovske zajednice u Hrvatskoj, kao i potrebu za suradnjom dviju zemalja.

Predsjednica je najavila kako će s izraelskim predsjednikom posjetiti spomen-područje Jasenovac i naglasila kako hrvatska država počiva na temeljima antifašizma.

“Imamo čvrstu osnovu za podizanje naših odnosa na veću razinu”, rekla je predsjednica.

Spomenula je i mnoge sličnosti između Hrvatske i Izraela.

“Izrael u Hrvatskoj ima prijatelja i pouzdanog partnera, kako u EU-u i NATO-u, tako i u ostalim organizacijama”, rekla je hrvatska predsjednica naglašavajući kako kupnja izraelskog vojnog zrakoplova odnose dviju zemalja podiže na novu razinu.

Rivlin je izrazio zadovoljstvo posjetom Hrvatskom, a najprije je čestitao Hrvatskoj na velikom uspjehu na Svjetskom prvenstvu u nogometu.

“Došao sam učiti od vas i prenijeti znanje izraelskom timu. Cijeli svijet je vidio kako pružate podršku svom timu, vidjeli smo vođu koja voli svoj narod i navija za svoj tim. Mi to izrazito cijenimo, a cijenimo i povezanost naših naroda”, rekao je Rivlin. Naglasio je i kako se veseli budućnosti, ali i kako treba učiti iz prošlosti.

“I danas se moramo suočiti s prijetnjom mržnje i terora. Moramo ih zaštiti i u ratu protiv terora, moramo surađivati kako bi naši ljudi bili sigurni. Mi ćemo braniti naše narode i naše vrijednosti i činit ćemo to zajedno”, poručio je Rivlin.

S izraelskim predsjednikom sastao se i premijer Andrej Plenković.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.