D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 25.07.2018, Rivlin: Moralna je obveza Hrvatske da se suoči s prošlošću –

- Ustaški režim bio je jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista na ovom prostoru i aktivan partner u ubojstvima desetaka tisuća Židova, Srba, Roma i ostalih protivnika režima NDH – izjavio je u srijedu izraelski predsjednik Reuven Rivlin tijekom posjete logoru Jasenovac i istaknuo kako je moralna obveza Hrvatske suočiti se s prošlošću jer je to temelj svakog pravednog društva i važan element prijateljstva između dvije zemlje.

- Ustaški režim, jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista koji je ovdje nastao, bio je aktivan partner u ubojstvima, ali ima nekih koji radije potiskuju svoju prošlost i na to gledaju kao na ‘crnu rupu’ koja ne traži nikakvo proučavanje ili samopreispitivanje – rekao je Rivlin i podsjetio da je u logoru Jasenovac okrutno ubijena ne samo većina Židova koji su živjeli u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), već i više desetaka tisuća Srba, Roma i ostalih protivnika režima.

Također je istaknuo da je “sposobnost Hrvatske da se suoči s prošlošću, a ne da je ignorira, moralna obveza koja je temelj svakog pravednog društva”.

- To će također i dalje biti važan element u prijateljstvu Hrvatske i Izraela – poručio je šef izraelske države.

- Svi imamo obvezu učiniti sve kako bi štovali sjećanje na sve koji su nestali – istaknuo je Rivlin. Također je rekao kako se ne smije podupirati zakone ili pokušaje zatiranja ili utišavanja povijesnih istraživanja o zlodjelima nacista i njihovih kolaboracionista.

- Samo iskrenim i odvažnim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mladih možemo s ovog strašnog mjesta poručiti – nikad više – rekao je Rivlin.

Podsjetio je da je uoči Drugog svjetskog rata u NDH živjelo 40.000 Židova kojima je Hrvatska stotinama godina bila “topli dom”.

- Ali se tijekom Drugog svjetskog rata pretvorila u masovnu grobnicu za većinu hrvatskih Židova – kazao je Rivlin i istaknuo da su ubijeni samo zato što su bili Židovi.

- Većina je ubijena između 1941. i 1942. Drevna i duboko ukorijenjena zajednica našeg naroda okrutno je zbrisana s lica zemlje. Nestao je cijeli židovski svijet – izjavio je Rivlin i dodao da su ostala “samo sjećanja i ruševine duge i bogate povijesti naših naroda koji su zajedno živjeli”.

Rivlin je u Jasenovcu izgovorio molitvu za mrtve Kadiš, a rabin Židovske općine Zagreb Lucian Moše Prevelić je izmolio El Male Rahamim (Bože pun milosti) za žrtve holokausta.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.