D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 26.01.2015., OPTUŽILI ŽELJKA SAČIĆA Bivšeg šefa ATJ Lučko terete za prikrivanje ratnog zločina u Gruborima

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Željka Sačića, umirovljenoga generala MUP-a, zbog optužbi da je 1995. lažirao izvješća o pokolju u Gruborima te time prikrio ratni zločin u kojemu je ubijeno šestero civila.

Također, tužiteljstvo je istom optužnicom obuhavtilo i umirovljenoga pripadnika ATJ Lučko Franju Drlju, koji je bio optužen kao počinitelj zločina u Gruborima, no na sudu je nedavno zajedno s Božom Krajinom oslobođen optužbi.  Za razliku od optužbi za zločin u Gruborima, tužiteljstvo ovom novom optužnicom tereti Drlju da je 26. kolovoza 1995., dan nakon pokolja u Gruborima, zajedno s pripadnicima svoje postrojbe zapalio nekoliko kuća u selu Ramljani. Sačić je bio uhićen 2009. zajedno s Drljom, Krajinom i sada pokojnim Igorom Benetom, no protiv njega optužnica nije bila podignuta jer je kao svjedok trebao biti saslušan general Mladen Markač koji se tada nalazio u Haagu.

Sačića se teretilo da je policajcima zabranio provođenje očevida i drugih radnji u Gruborima te da je zapovjedniku ATJ Lučko izdiktirao neistinito izvješće prema kojem su njihovi pripadnici 25. kolovoza 1995. u akciji u Gruborima naišli na oružani otpor zaostalih neprijateljskih vojnika, dok su u stvarnosti ubijeni civili.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.