D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 26.09.2022, Pavao Miljavac o optužnicama iz Beograda: ‘To će biti priča koja će trajati‘

Dodao je da je riječ o ‘apsurdnim situacijama u kojima se dolazi na sud na temelju nečijih svjedočenja bez javnih dokumenata‘

Umirovljeni general zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Pavao Miljavac ocijenio je, komentirajući optužnice srbijanskog tužiteljstva protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine tijekom akcije Oluja, da će to biti priča koja će trajati.

‘‘To će biti priča koja će trajati. Predloženo je da se dignu optužnice protiv mene, Domazeta i Maričića. Koliko znam to je predano, sad hoće li sud to prihvatiti ili ne, o tom potom‘‘, rekao je Miljavac u ponedjeljak nakon svečanosti povodom Dana Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Miljavac je dodao da je riječ o ‘‘apsurdnim situacijama u kojima se dolazi na sud na temelju nečijih svjedočenja bez glasnih javnih dokumenata‘‘.

Nakon što je Beograd krajem kolovoza podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota za, kako kažu, ratne zločine počinjene u Oluji 1995., opunomoćenik preživjelih s Petrovačke ceste, odvjetnik Dušan Bratić, najavio je podizanje kaznenih prijava protiv tadašnjeg načelnika Obavještajne uprave Glavnog stožera HV-a u Oluji admirala Davora Domazeta Loše, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadira Ilije Maričića i generala zbora Pavla Miljavca koji je u vrijeme Oluje bio šef Operativnog tima A u Glavnom stožeru.

Domazet Lošo i Maričić, tvrdi srbijanski odvjetnik, bili su suučesnici u donošenju odluke da se izvrši to djelo, a Miljavac suučesnik u izvršenju te odluke, dok su ‘‘sva trojica nakon izvršenja prikrivala zločin‘‘.

Prema srbijanskoj optužnici za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, hrvatski piloti Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i Danijel Borović terete se da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Optužnicom ih se smatra odgovornim za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu. U tim je napadima identificirano 13 poginulih, od kojih šestero djece, te 24 ranjenih.

Premijer Andrej Plenković je, nakon podizanja optužnice protiv pilota, poručio da taj predmet ‘‘za Hrvatsku kao državu ne postoji‘‘, dodajući da je Hrvatska tu jasna i ‘‘neće se mijenjati niti milimetra‘‘.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.