D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 27.03.2019, RATNI ZLOČIN POČELO SUĐENJE BIVŠEM PRIPADNIKU SRPSKIH PARAVOJNIH POSTROJBI KOJEG SU NAM IZRUČILI AMERIKANCI ‘Nisam ubio te ljude u Petrinji’

Odbacivanjem krivnje drugooptuženog Slobodana Mutića te uvodnim govorima tužiteljstva i obrane u srijedu je na Županijskom sudu započelo suđenje za ratni zločin bivšim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi, sudu nedostupnom, Draganu Perenčeviću, optuženom da je s Mutićem, koji je lani izručen Hrvatskoj, ubio bračni par Cindrić u Petrinji početkom 1992.

Perenčevića optužnica tereti i za ubojstvo tročlane obitelji Križević u Petrinji u noći na 23. rujna 1991. godine.

Zamjenica sisačke županijske državne odvjetnice Sanja Jaguštu uvodnom govoru je kazala kako će tužiteljstvo na temelju prikupljenih materijalnih dokaza, dokumentacije i iskaza svjedoka dokazati da su optuženi počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Obrana tvrdi da nema neposrednih svjedoka zločina

”Materijalni dokazi iz spisa ukazuju da moj branjenik nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, već netko drugi. Pažljivom analizom dokaza i ispitivanjem predloženih svjedoka putem videolinka bez problema ćemo dokazati da moj branjenik uopće nije bio na mjestu događaja za koji je optužen. Optužnica u odnosu na Mutića temelji se na javnom pogovoru budući da, prema navodima optužnice, nema neposrednih svjedoka koji bi vidjeli događaj. Smatram kako ćemo analizom materijalnih tragova konstatiranih očevidom i ozljeda koje su utvrđene obdukcijom tijela pokojnih doći do pravilnog zaključka”, kazao je Mutićev branitelj Danko Kovač.

Optužnica tereti Perenčevića da je u noći na 23. prosinca 1991. u Petrinji tijekom oružanog sukoba između paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske Krajine s jedne strane i regularnih hrvatskih oružanih snaga, kao pripadnik milicije RSK ušao u kuću obitelji Križević gdje je iz neposredne blizine vatrenim oružjem pucao u bračni par Ivana i Anu te njihovog sina Damira koji su od prostrijelnih rana na mjestu preminuli.

Perenčevića i Mutića se tereti da su 6. siječnja 1992. u Petrinji, u večernjim satima, pokucali na vrata bračnog para Stjepana Paule Cindrić, inače uglednih stomatologa, koje su odvezli u Jošavicu i ondje ih ubili hicima iz vatrenog oružja.

SAD Mutića zbog tjeralice početkom 2018. izručile Hrvatskoj

Mutić je prilikom ulaska u SAD 1999. zatražio izbjeglički status. U imigracijskim dokumentima je lagao da nikada nije bio optužen niti u zatvoru zbog kršenja zakona. Nekoliko godina kasnije, nakon što je zatražio dozvolu trajnog boravka, američko ministarstvo za domovinsku sigurnost otkrilo je da je Hrvatska za njim izdala tjeralicu.

Zbog laganja emigrantskom uredu Mutić je 2016. osuđen na dvije godine zatvora te je nakon izdržavanja kazne i podizanja optužnice početkom 2018. izručen Hrvatskoj.

Mutića čeka i suđenje za ubojstvo svoje bivše djevojke Aleksandre Živković 1993. godine. Vjeruje se da joj je, nakon što je odlučila prekinuti vezu s njim, ispalio jedan hitac u glavu iz vatrenog oružja usmrtivši je na mjestu.

Optužnica je u veljači prošle godine podignuta i protiv Dragana Perenčevića koji se nalazi u bijegu u Srbiji.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.