D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 27.10.2021, Počelo još jedno ponovljeno suđenje Glavašu: ‘Ja ovu optužnicu uopće ne razumijem‘

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je ponovljeno suđenje ratnom čelniku sekretarijata za obranu za ratni zločin u Osijeku 1991.

“Ja ovu optužnicu uopće ne razumijem. Želio bih sudu predati podnesak zašto je ne razumijem. A kad je ne razumijem, ne mogu se o njoj ni očitovati.”

Rekao je to danas Branimir Glavaš, prvooptuženi u slučaju selotejp i garaža, na još jednom, ponovljenom suđenju, Draženu Kevriću, predsjedniku sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje ponovno sudi za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine.

Glavašu i šest suokrivljenika proces će ući i u četvrto desetljeće nakon događaja te ratne godine. Jedan od oštećenih Radoslav Ratković u međuvremenu je preminuo, a postupak koji je danas opet bio na početku zastao je i nastavit će se 10. siječnja sljedeće godine.

Pet suokrivljenih s Glavašem koji su danas bili na raspravi izjasnili su se da nisu krivi nakon što je ponovno pročitana optužnica.

Tužiteljstvo odbacilo kaznenu prijavu Branimira Glavaša protiv Krunoslava Fehira

I dok je tužitelj predlagao da se uglavnom svi dosad izvedeni dokazi pročitaju, jedan od Glavaševih branitelja, odvjetnik Veljko Miljević, tražio je da se neposredno ispitaju sudskomedicinski vještak i toksikolog jer tvrdi da za Đorđa Vučkovića nije bila smrtonosna kiselina koju je popio iz akumulatora nego prostrijelne rane.

Uz te dokazne prijedloge, obrana je imala niz drugih dokaznih pijedloga. Među ostalim, tražilo se da se ispitaju neki od zapovjednika optuženih, ali i da se pribave neki spisi iz Srbije sa suđenja za ratne zločine.

Zbog brojnosti dokaza sudsko vijeće danas nije odlučivalo o dokaznim prijedlozima obrane, već će odlučivati naknadno tijekom siječnja.

Glavaševa obrana predlagala je da se kao svjedok ispita i novinar Slobodne Dalmacije Ivica Šola jer mu je u pismu iz zatvora u Remetincu bivši premijer Ivo Sanader pisao da ima saznanja o političkom progonu protiv Glavaša, ali da o tome još ne želi javno govoriti. Ni o tom dokaznom prijedlogu nije odlučeno.

Novo suđenje nakon što je Glavaš po ukinutoj presudi već odradio većinu kazne u BiH

Suđenje u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je prošlog tjedna kaznenu prijavu koju je Glavaš u međuvremenu podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka u slučaju ‘selotejp’ i ‘garaža’ Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991.

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva jer je sa 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je krajem svibnja Glavašu sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika koje mu je 2010. nakon pravomoćne presude koju je ukinuo Ustavni sud oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Milanović je pojasnio kako je donošenje odluke o vraćanju državnih odlikovanja tražio sam Glavaš, jer je formalno već pet godina neosuđena osoba. Dodao je da će, bude li Glavaš ponovno pravomoćno osuđen, morati nastaviti ono što je napravio bivši predsjednik Josipović kada je Glavašu oduzeo odlikovanja.

Dušan Miljuš  

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.