D.I.C. Veritas

Jutarnji list: 28.04.2019, U HRVATSKU SE USKORO VRAĆA ČUVENI MiG-21 KOJIM JE IZ JNA PREBJEGAO RUDOLF PEREŠIN? Letjelica bi iz Austrije mogla biti isporučena već u svibnju

Uskoro bi put Republike Hrvatske trebao krenuti borbeni zrakoplov MiG-21 kojim je 1991. u Austriju sletio Rudolf Perešin, doznaje se iz austrijskih izvora, a prenosi portal Obris.org.

Osim spomenutog aviona, Hrvatska u procesu sukcesije vojne imovine bivše JNA potražuje i školski brod Jadran, čija sudbina je i dalje u crnogorskim rukama.

A upravo je turistička zajednica austrijskog okruga Spielberg, gdje su smješteni zrakoplovna baza Oružanih snaga Republike Austrije i Vojnozrakoplovni muzej, ovih dana na Facebooku objavila sljedeće: “Tko želi uživo vidjeti MiG-21, kojim je 1991. dezertirao jedan jugoslavenski vojnik, može to napraviti do kraja sljedećeg tjedna - zrakoplov se poslije toga vraća u Hrvatsku”.

Podsjetimo, pilot Rudolf Perešin svojim borbenim avionom MiG-21, registarskog broja 26112 s jugoslavenskim oznakama, 25. listopada 1991. prebjegao je iz redova JNA i sletio u Klagenfurt. On se brzo vratio u Hrvatsku, ali njegovu letjelicu zaplijenili su predstavnici austrijskih vlasti.

Sudbina ovog zrakoplova dugo je bila neizvjesna, budući da su njezin povrat tražile i Srbija i Hrvatska. Kako piše portal Obris.org, ovaj bitni povijesni eksponat javnosti bi mogao biti predstavljen već poslije 2. svibnja ove godine, kad će se obilježiti 24. godišnjica smrti Rudolfa Perešina, koji je poginuo na dužnosti na području Nove Gradiške, drugoga dana vojne operacije Bljesak.

A vijest o vraćanju Perešinova MiG-a Hrvatskoj u nedjelju je u Splitu, gdje se obilježava 28. godišnjica osnivanja 4. brigade HV-a, komentirao i ministar obrane Damir Krstičević.- Prošle godine imao sam dva sastanka s ministrom obrane Austrije i jedna od tema bila je povratak tog zrakoplova. Znamo da je Rudolf Perešin bio hrabar pilot, evo baš za koji dan obilježit ćemo operaciju Bljesak, u kojoj je on hrabro i junački poginuo, prema tome – radimo na tome – izjavio je Krstičević.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.