D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 28.08.2017, POLITIČKA KRIZA U HNS-u POSTAVILI ROK ZA MICANJE PLOČE ‘Ako do tada ne riješe problem, onda to znači da smo izigrani i da ne nemamo što više tražiti u ovoj Vladi’

O sudbini ploče u Jasenovcu na stranačkim se tijelima nije u zadnje vrijeme razgovaralo, iako je razgovora na tu temu bilo s koalicijskim partnerima, rečeno je Jutarnjem iz izvora bliskih vrhu HDZ-a.

Procjena je da sadašnje zaoštravanje retorike među partnerima neće ugroziti koaliciju, ali su čelni ljudi stranke svjesni da se događaji na političkoj sceni odvijaju vrlo dinamično pa je teško davati prognoze.

- U HDZ-u su svjesni da su stranka i premijer Andrej Plenković sada dovoljno jaki da bi se ikome isplatilo ući u otvoren konflikt. Ali, pritisaka ima i očito će ih biti još, i to ne samo oko ploče u Jasenovcu – procjenjuje jedan visoko pozicionirani dužnosnik HDZ-a.

Visokog rejtinga HDZ-a svjesni su i u HNS-u, kao što su svjesni da je njihov rejting vrlo nizak. No, napominju, zbog toga neće pokorno sjediti i šutjeti u Vladi.

Obećanje premijera

- Pitanje ploče u Jasenovcu mora se riješiti do kraja rujna. Od premijera smo dobili čvrsto obećanje da će ministar uprave Lovro Kuščević već početkom rujna krenuti u proceduru micanja ploče. I kada smo smatrali da je dogovor postignut, Bošnjaković istupi s tezom da se do ploča ostaje do ožujka sljedeće godine. Ako se ploča ne makne do kraja rujna, znači da smo izigrani i da ne nemamo što više tražiti u ovoj Vladi – tvrdi nekoliko istaknutih članova HNS-a.

Ovakav stav HNS-a nije neočekivan.

U toj stranci uvjereni su kako je Bošnjakovićeva teza da ploča do odluke Vijeća za suočavanje s prošlošću ostaje u Jasenovcu usuglašena s premijerom.

- U suprotnom bi se istup Bošnjakovića mogao karakterizirati kao istup protiv Plenkovićeve politike stabilnosti i međusobnog uvažavanja – uvjereni su HNS-ovci.

Slično komentiraju i u vrhu Hrvatske demokratske zajednice.

- Za mnoge od nas bilo je iznenađenje što je ministar Dražen Bošnjaković baš u ovom trenutku otvorio pitanje sporne ploče, jer više nema natrag. Sigurno to nije učinio na svoju ruku, nego se konzultirao prije toga s premijerom – kaže nam jedan član Predsjedništva HDZ-a.

HDZ također nisu iznenadili ni istupi Milorada Pupovca, za kojeg vjeruju da će jačati pritisak na Vladu i samog premijera.

- Ne iznenađuje me to previše, a čini se da je ploča u Jasenovcu bila samo povod. Ali, ne vjerujem da će to ugroziti suradnju – kaže naš sugovornik iz vrha stranke.

Popuštanje SDSS-u

U ovom trenutku nitko osim premijera i njegova najužeg kruga suradnika ne zna koji potezi slijede u Banskim dvorima kako bi se izbjegla kriza Vlade. Dio hadezeovaca bliskih desnijoj opciji smatra da bi se odluka o ekspresnom skidanju ploče mogla shvatiti kao popuštanje partnerima, prije svega Pupovcu. Dio hadezeovaca opet misli da se dosta toga nakupilo, što može predstavljati problem za koaliciju i samog premijera, prije svega odnos s ministricom Blaženkom Divjak.

- Kada je HDZ imao probleme u suradnji s Mostom, mediji su zdušno podržavali Plenkovića, sada je dojam da više nije tako – tvrdi jedan visoko pozicionirani član stranke, uz upozorenje da HDZ i na to treba obratiti pažnju.

A odnos premijera Plenkovića prema ministrici Divjak u HNS-u smatraju poprilično hladnim.

- Reforma ministrice Divjak također je blokirana, kao i priča o Jasenovcu. Kada smo postali partneri, dogovoreno je da će se ploča u Jasenovcu skinuti i da će se hitno krenuti u reformu obrazovanja kako bi već sljedeće godine krenuo pilot-projekt novog kurikuluma. Unatoč dogovoru, to se pokušava blokirati i odgoditi. Očito je da su pritisci ekstremno desne struje unutar HDZ-a poprilično jaki prema Plenkoviću, koji ipak još uvijek nije pronašao način kako im se suprotstaviti – smatraju u HNS-u.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.