D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 29.03.2021, Monsinjor Zlatko Koren: ‘Patrijarh Porfirije će svojom širinom doprinijeti otvorenosti‘

Koren se osvrnuo i na Porfirijev govor prilikom ustoličenja za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, te na stavove o Stepincu

Mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog, gostovao je u emisiji “Izvan okvira” N1 televizije gdje se osvrnuo i na novog srpskog patrijarha Porfirija Perića, navodeći da mu se čini kako će on doprinijeti otvorenosti.

“Naš kriterij u crkvi je da ne uspoređujemo je li bolji ovaj ili onaj papa nego mi promatramo ovako, da je Ivan Pavao II bio papa na čelu crkve, Benedikt XVI u svoje vrijeme, a netko drugi u svoje vrijeme. Ne kompariramo to izvan konteksta vremena. To bih odmah primijenio i na patrijarha SPC-a”, kazao je Koren i dodao:

“Uvijek mi je bilo interesantno i intrigantno kod mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija ta širina koju je stekao kroz Bosnu, pa u manastirima, pa kroz Zapad i Grčku. Činilo mi se da je unio nešto novo na prostore mitropolije zagrebačko-ljubljanske u vremenu svog služenja i djelovanja, a to je da je postao točka okupljanja ljudi, susreta i dijaloga.”

Koren se osvrnuo i na Porfirijev govor prilikom ustoličenja za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Njegov nastupni govor je bio da dolazi u Zagreb i da se želi voljeti sa Zagrebom, ne tajno, nego javno. Jednako tako, sada u nastupnom govoru kod ustoličenja u Beogradu spomenuo je i državu Hrvatsku i lijepe odnose i susrete u Hrvatskoj, dok mi se čini da se u prošlo vrijeme dosta teško spominjala Hrvatska. Spominjala se uglavnom Banovina, Slavonija, Dalmacija, ali nigdje se nije spominjala Hrvatska. Vjerujem da će on sigurno u mnogo tih silnica i stvarnosti doprinijeti otvorenosti kakvu pokazuje papa Franjo prema pravoslavnoj crkvi i pravoslavcima”, kazao je Koren.

Komentirao je i navode Porfirija koji je izjavio da je “imao u rukama pisma koje je Stepinac upućivao papi Piju XII. u kojem se mogu naći mjesta koja su duboko problematična”.

“Ono što me obeshrabruje i zbunjuje u svemu ovom je to da se nedavno pozvao na pisma, a da je ta pisma izvukao iz konteksta vremena, nije ukazao koji su to dokumenti. Izrazito je važno promatrati stvari u vremenu nastanka. Nedavno se dogodio, za mene, ekumenski incident, da su se riječi kardinala Kuharića komparirale s vrlo lijepim riječima patrijarha Pavla, ali se to pri tome nije reklo da je kardinal Kuharić u popaljenoj i porušenoj Petrinji rekao da ako tebi netko zapali kuću, ti ćeš čuvati njegovu kuću”, kazao je Koren za N1 i nastavio:

“To je kardinal Kuharić rekao 1991. u Petrinji i ponovio na Veliku gospu u Mariji Bistrici. To se kompariralo s riječima patrijarha Pavla koje je izgovorio tek 2006. u Beču. Kad se izuzmu rečenice, dobivaju neku osobitu snagu i mi smo na njih ponosni, ali kad se uzme mjesto i vrijeme, onda ih je važno odvagivati na mjestu i vremenu kad su izgovorene.”

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.