D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 29.03.2024, RATNI ZLOČINCI Dvojac osuđen na 12 godina zbog strijeljanja četvorice zarobljenih Hrvata 1991. u Glini

Đuro Zlonoga (70) i Željko Zlokas (66) nisu uspjeli izbjeći pravdu i do kraja života ostat će ratni zločinci

Zbog strijeljanja četvorice zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske u Glini u rujnu 1991., na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su na po 12 godina zatvora osuđeni Đuro Zlonoga (70) i Željko Zlokas (66), izvijestilo je u petak Državno odvjetništvo (DORH).

Optuženici su proglašeni krivima da su 20. rujna 1991., kao pripadnici Vojne policije Teritorijalne obrane Glina, iz glinskog Kazneno popravnog doma izveli četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske pod izgovorom da ih vode u kninski zatvor, nakon čega su ih, prema unaprijed stvorenom planu, odveli na brdo Pogledić u Glini i usmrtili ih hicima iz vatrenog oružlja.

Sud je nakon objave presude odredio istražni zatvor protiv obojice optuženika koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

U tom je predmetu bio optužen i nekadašnji obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina Joso Kovačević, koji je naredio strijeljanje zarobljenih hrvatskih vojnika, ali je postupak protiv njega obustavljen jer je u međuvremenu preminuo.

Inače, između 2007. i 2012. godine, zbog istog kaznenog djela sudilo se Radi Miljeviću, koji je nakon dvije osuđujuće presude oslobođen optužbe, što je 2014. potvrdio i Vrhovni sud.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.