D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 29.04.2015., KOMENTAR BORISA VLAŠIĆA Hvali li se Andrej Plenković ratnim zločincem u Europskom parlamentu?

Pa ovo je baš zgodno. Postoji već tri stotine godina? To je sjećanje na bitku s Turcima? Već tada ste pobjeđivali svjetske vojne sile? Odlično – sigurno će netko kurtoazno ispaliti na primanju koje će u Europarlamentu sljedeći utorak organizirati Andrej Plenković, HDZ-ov zastupnik.

Plenković je ozbiljan, karijerni diplomat. Već je pokazao da može mijenjati stavove, ponaša se kao zreo, ozbiljan i pametan diplomat, vrijedno radi svoj posao u Europskom parlamentu. Bio je među onim zastupnicima koji su lobirali protiv zakona Srbije po kojem Srbija ima pravo suditi stranim državljanima na području svoje zemlje. I uspio je. Sada se pozabavio promocijom Alke i alkara. Za utorak je organizirao izložbu, pozvao grupu alkara, pripremio neku klopu i … – Tko su članovi vašeg Alkarskog društva? – sljedeće je znatiželjno pitanje koje će ispaliti neki od europarlamentaraca odmjeravajući pedesetak muškaraca koji će se u alkarskim uniformama pojaviti u Bruxellesu. – Moraju biti hrabri, časni, znati jahati i biti u stanju držati koplje u desnoj ruci kako bi s konja u trku mogli pogoditi alku – objasnit će se ljubopitljivom znatiželjniku. Dodat će se kako je Alka toliko značajna, nedjeljivi dio hrvatskog duha u području oko Sinja da u povijesti alkarima nije smetalo što su jahali i održavali alke i bili nagrađivani čak i od onih šefova države čije ime danas ne mogu izgovoriti a da uz njega ne zalijepe neku psovku. Recimo Titovo. Pod Titovim su pokroviteljstvom trčali od 1945. pa sve do njegove smrti i bilo im je sasvim kul. Tako su i skupili tri stotine utrka, iako je to malo upitno jer se sve alke nisu održale, neke su bile i dva puta u jednoj godini, s vremenom su se mijenjale pa nisu više zadnji dan maškara nego u kolovozu… Možda će spomenuti i kako je Alka u posljednjih nekoliko godina dobila hrpu novca iz Zagreba, primjerice gotovo 30 milijuna kuna za uređenje Alkarskih dvora i Muzeja Alke, možda će kao primjer dobre komunikacije i suradnje na najvišoj državnoj razini spomenuti kako se Alka održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, dok premijer Zoran Milanović počasno predsjedava Organizacijskim odborom.

Ono što će sasvim sigurno pokušati sakriti je detalj vezan uz članstvo, točnije jednog člana Alke koji se fantastično uspijeva održati u članstvu usprkos svemu što je napravio u životu. Norac je dvostruko osuđeni ratni zločinac. Dokazali su mu ubojstva, odgovornost i neposredno ubijanje. Dakle, nije ratni zločinac koji je tukao civile koji su podržavali neprijateljsku stranu, nije proglašen krivim po zapovjednoj odgovornosti za ubojstva koja su počinili neki njemu podređeni, a za što on nije znao pa da se kaže kako je osuđen zbog nekih drugih, i nije riječ o civilima koji su kolateralne žrtve neke vojne akcije pa da postoji mogućnost da nije kriv. Ništa od toga. On je kao zapovjednik vladao nad civilima i njihovim životima na području Gospića i pritom osobno ubio jednu ženu. Bio je opisan kao “gospodar života i smrti”. Da, u Gospiću je bilo osobito teško hrvatskim braniteljima, bila je tamo jedna od najtežih linija obrane, ali to nije dovoljno da bi se ubila nenaoružana žena. Dvije kazne su mu preinačene u jedinstvenih 12 godina zatvora. Nikada se nije pokajao. To je pošteno od njega. Stoji iza sebe, razumije stav društva. Nakon što je odslužio veći dio kazne, tijekom čega se uspio oženiti, zasnovati obitelj, sada je ponovno član društva. Čak istaknuti jer je počasni član Alkarskog društva. Naravno, s obzirom na višedesetljetni staž u Alkarskom društvu. Za vojvodu je prvi put izabran 1994. godine. Kada je treći puta bio izabran, nalazio se u zatvoru.

 

I sada su se, kao za prokleto, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava sjetili da je Mirko Norac još uvijek ratni zločinac i još uvijek počasni član Alkarskog društva i da još uvijek Alka uživa pažnju i pokroviteljstvo najviših funkcija u državi.

A to je stvarno glupo. Uistinu, nije najbolja stvar za premijera i Sabor da podržavaju manifestaciju čiji su istaknuti i počasni članovi ratni zločinci. Čak nije u redu ni za predsjednicu iako je na inauguraciji pokazala da joj nije problem iskazivati čast i među uzvanike pozivati ljude s presudama za kaznena djela. Ali je stvarno neukusno.

Documenta i Građanski odbor za ljudska prava podsjećaju kako sami alkari imaju statut kojim zahtijevaju od svojih članova da budu osobe koje djelima pokazuju visoke moralne standarde i da će, prekrše li alkari zakone i budu li osuđeni, biti izbačeni iz Alkarskog društva jer time narušavaju njihov ugled. Predlažu da se alkari riješe Norca kao člana. Ili makar da država prestane financirati društvo i manifestaciju na kojoj će ratni zločinci biti uvaženi članovi.

I imaju pravo. Jednostavno, na razini činjenice, riječ je o čovjeku osuđenom za ratne zločine. Osudio ga je hrvatski sud, u ime hrvatske države i građana Hrvatske. To je standard koji Hrvatska želi poštivati, želi da svi, pa čak i njeni građani koji počine takve zločine budu kažnjeni. Ne želi da se u njeno ime i pod njenim grbom i zastavom čine zločini. Zato je Norac bio suđen. Ne zato što je bio desničar ili ljevičar, liberal ili anarhist. Bio je osoba koja je počinila zločine i koja je zbog toga trebala odgovarati. To što je on dobar za Alkarsko društvo, to što se Vladimir Šeks, najnoviji savjetnik predsjednice, prošle godine grlio s Norcem na Alki, to govori o njima. Isto tako, pokroviteljstvo koje daje predsjednica Hrvatske i Sabor te novac koji daje Vlada, ipak ne govori o nama. Govori koliko im je ustvari stalo do pravde i koliko im smeta kada pored njih stane ratni zločinac. Nimalo. Ali smeta poneke kada to čine ispod zastave. Mene.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.