D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 30.12.2016., PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DEVET PRIPADNIKA HVO-a: Tereti ih se za počinjenje ratnih zločina nad srpskim žrtvama na području Orašja

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podiglo optužnicu protiv devetorice bivših zapovjednika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zbog ratnih zločina nad zarobljenim Srbima s područja Orašja.

Oni su uhićeni potkraj listopada, a osmorica su u istražnom pritvoru provela mjesec dana. Nakon toga su pušteni da se brane sa slobode uz mjeru zabrane napuštanja boravišta i oduzimanja putnih isprava.

Uhićenje je izazvao zategnute odnose između Hrvatske i BiH nakon što su brojni hrvatski dužnosnici izrazili nezadovoljstvo zbog pritvaranja osumnjičenika, unatoč tome što su sve vrijeme bili dostupni pravosudnim tijelima u susjednoj državi.

Prvi na popisu optuženih je umirovljeni general Đuro Matuzović (64) koji je u ratu bio zapovjednik Zbornog područja Orašje.

Optužnica je podignuta i protiv Ive Oršolića (64), Tade Oršolića (56), Marka Dominkovića (54), Jose Nedića (60), Marka Blažanovića (61), Mate Živkovića (54), Ante Živkovića (47) i Stjepe Đurića (51).

Svi optuženi imaju hrvatsko državljanstvo.

U optužnici se navodi kako su “od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993. za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zatočeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i osnovnoj školi  „Donja Mahala“, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta”.

Tereti ih se da su sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te tako počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Potvrdi li Sud BiH optužnicu, tužitelji će krivnju optuženih dokazivati pozivanjem 142 svjedoka i vještaka te prilaganjem opsežnih materijalnih dokaza.

Za ratne zločine optužen časnik HVO Blažan Kljajić

Bivši časnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Blažan Kljajić optužen je za ratne zločine na području Bosanskog Broda, potvrđeno je u petak iz sjedišta Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Kljajića (49) koji uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Hrvatske Tužiteljstvo BiH tereti da je u razdoblju od ožujka do kolovoza 1992., za vrijeme oružanog sukoba na teritoriju općine Bosanski Brod između HVO-a i vojske bosanskih Srba, kao zapovjednik IV. bojne u sklopu 101. brigade HVO-a postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata ili oružanog sukoba.

Prema navodima optužnice, Kljajić je planirao, sudjelovao, pomagao, zapovijedao i poticao nezakonito zatočenje civila, ubijanja te tjelesno i duševno zlostavljanje civila srpske nacionalnosti.

Optužen je za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.