D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 07.09.2017, PUPOVCU PREMJEŠTANJE PLOČE NEPRIHVATLJIVO ‘Prebacili su je na mjesto gdje je bila spomen-kosturnica partizanima koji su oslobađali Jasenovac’

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je skidanje HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ iz Jasenovca i njezino postavljanje na novoj lokaciji Trokut u Novskoj, piše N1.

- Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljnja legalizacija postavljanja takve ploče. To su dvije stvari koje čine mene i moju stranku nezadovoljnima. Ploča je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su oslobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana u jesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka.

O stradanjima u ovom ratu neću govoriti, ali ću reći da je s tog područja iz kotara Novska Jasenovac prema logoru, prema popisu koji je do sada kompletiran, skončalo više od 3.000 ljudi – Srba, Roma, Hrvata, Židova i o toj se stvari mora voditi računa, a produženje ili daljnja legalizacija kao uvjet za uklanjanje ove ploče iz Jasenovca je nešto što nas posebno smeta – kazao je predsjednik SDSS-a.

- Vi niste zadovoljni ovim rješenjem? – pitao je Pupovca novinar.

- Ne da nismo zadovoljni, za nas ovo nije prihvatljivo rješenje. Predsjedništvo stranke sastalo se jutros i dobio sam ovlast da izrazim nezadovoljstvo zbog činjenice da se dalje legalizira ta vrsta pozdrava i da se ploča razmješta na drugo stratiše koje je kao niz drugih 1991. uništeno – rekao je Pupovac.

Na pitanje hoće li i dalje dati potporu Vladi Andreja Plenkovića, nije dao decidiran dogovor, ali ga je najavio:

- Naša stranka će sasvim sigurno raspravljati o okolnostima u kojima je uklonjena ploča u Jasenovcu i konferenciji na kojoj se javno slavi ‘Za dom spremni’. Mi toj stvari dajemo rang prvog prioriteta, sigurno nećete dugo čekati na našu sljedeću objavu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.