D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 06.12.2019, KROVNA ORGANIZACIJA SRBA SRPSKO NARODNO VIJEĆE ODGOVORILO ŠKORI ‘Njegovu reakciju na plakate na ćirilici shvaćamo kao prijetnju’

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Boris Milošević izjavio je u petak da kao prijetnju shvaća reakciju Miroslava Škore na kampanju SNV-a “Da se bolje razumijemo” u sklopu koje su postavili plakate s imenima troje predsjedničkih kandidata i njihovim sloganima na ćirilici.

Milošević, koji je i saborski zastupnik SDSS-a, poručio je da se SNV svojom kampanjom želi promovirali toleranciju i ravnopravnost svih hrvatskih građana.

“Kampanju smo pokrenuli krajem listopada i njome želimo promovirati korištenje ćirilice u javnom prostoru, a prilagođavat ćemo je aktualnim društveno-političkim događanjima. Kako je predsjednička kampanja sada najaktualniji društveni događaj odlučili smo na taj način promovirati korištenje ćirilice u javnom prostoru. Ovom kampanjom ne želimo nikoga podržati, ni jednog kandidata, niti smo njome usmjereni protiv bilo kojeg kandidata“, pojasnio je Milošević.

Za poruku iz kampanje Miroslava Škore na SNV-ovu akciju da će, ‘kada Škoro pobijedi na predsjedničkim izborima, SNV bolje puno bolje razumjeti svoju ulogu u društvu', Milošević je rekao da je shvaća kao prijetnju, ali nije želio to dalje komentirati.

Nije htio komentirati ni Škorine kritike za ‘etnobiznis Milorada Pupovca i trošenje javnog novca na ćirilićne plakate’ kako se ne bi upletali u predsjedničku kampanju dajući bilo kojem kandidatu dodatnu municiju da komentira i komunicira.

“Nama je kao krovnoj organizaciji Srba u Hrvatskoj u programu da štitimo prava nacionalnih manjina. Hrvatska je 1997. ratificirala Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima i tada je dala izjavu u Strasbourgu izrijekom da će štititi, promovirati i poticati srpski jezik i ćirilično pismo“, istaknuo je Milošević.

Dodao je da bi se SNV-u mogao zapitati što je Hrvatska do sada napravila i je li imala kampanju da promovira ćirilicu.

“Objektivno, mi imamo problem provedbe zakona o manjinskom jeziku i pismu u pojedinim sredinama, ne samo u Vukovaru. Mi imamo taj problem, želimo skinuti stigmu s ćirilice i ne želimo da ćirilica bude samo simbol destrukcije”, poručio je Milošević.

Na primjedbu da SDSS podržava aktualnu Vladu pa zašto ne rade na tom problemu, odgovorio je da se o ovoj kampanji nisu dogovarali s Vladom nego su se samostalno odlučili na nju u sklopu svog programa.

Sa svim vladama je bilo problema, ni s jednom nije išlo glatko, uvijek su to bili mali koraci naprijed i mi se nadamo da će i nakon završetka ove kampanje to biti korak naprijed, pogotovo u javnosti, vjeruje čelnik SNV-a.

Zapitao je, pogotovo sada kad ih napadaju oko kampanje, bi li mediji tražili izjavu i uopće popratili da je to napravila Talijanska unija ili Savez Čeha, te odmah odgovorio i da to nitko ne bi ni primijetio, ali su ovo, na žalost, svi primijetili.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.