D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 14,08.2019, SPORAZUM ‘SVI ZA SVE’ Obilježena 27. obljetnica izlaska više od 700 Hrvata iz srpskih koncentracijskih logora 1991

U osječkom prigradskom naselju Nemetin u srijedu je u povodu Dana logoraša obilježena 27. obljetnica izlaska iz koncentracijskih logora u Srbiji 714 zatočenih hrvatskih branitelja, civila, žena i djece.

Naime, 14. kolovoza 1992. godine 714 zatočenih  Hrvata – branitelja, civila, žena i djece, ramijenjeni su iz srbijanskih koncentracijskih logora nakon postignutog sporazuma o razmjeni po načelu „svi za sve” između državnih vlasti Republike Hrvatske i bivše Jugoslavenske vojske.

Prisjećajući se tog dana Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) rekao je kako su bili presretni što su došli na slobodni teritorij Republike Hrvatske i tada još nisu bili svjesni što su ustvari preživjeli u logorima u Srbiji. Govoreći o odšteti koju hrvatski logoraši traže od Srbije zbog svega što im se dogodilo Rehak je ustvrdio da, na žalost, hrvatske državne institucije ne čine ništa po tom pitanju.

„Osobe koje su izvršile agresiju kao da ne postoje za hrvatsku državu. Za zločine bi netko trebao odgovarati, a nadležne institucije ne čine ništa po tom pitanju. Ne znam što je razlog tome, a nas bivših logoraša je iz godine u godinu sve manje”, dodao je Rehak.

Zdravko Komšić, predsjednik vukovarske podružnice HDLSKL je rekao kako logoraši traže da se Hrvatska očituje o srpskom Zakonu o univerzalnoj jurisdikciji i zatraži od Srbije da ukine taj sporni Zakon.

„Ako ga ne ukinu, tražimo da Državno odvjetništvo RH podigne optužnice i sudi srpskom vojnom i političkom vrhu za agresiju na Republiku Hrvatsku, te ukine Zakon o općem oprostu kojeg je Hrvatska donijela u dobroj vjeri”, rekao je Komšić. Dodao je da Hrvatska ima pravo suditi za ratne zločine i one na koje je prethodno primijenjen Zakon o oprostu, ali još nije podignuta nijedna optužnica.

„S druge strane mnogi hrvatski branitelji ne smiju ići izvan granica Hrvatske zbog izmišljenih zločina za koje ih optužuje Srbija. Veliki broj tih optužnica se odnosi upravo na logoraše jer su iskazi u srbijanskim logorima iznuđeni torturom”, zaključio je Komšić.

Predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin zahvalio je bivšim logorašima za sve što su učinili kako bi Hrvatska bila neovisna. Podsjetio je da na žalost, od 714 razmjenjenih hrvatskih logoraša veliki dio više nije živ jer su torture koje su preživjeli u koncentracijskim logorima u Srbiji ostavile velike posljedice.

„Jako je važno kroz obrazovni sustav pronositi istinu o Domovinskom ratu da se nikada ne zaborave oni koji su zaslužni što imamo slobodnu državu jer im svi dugujemo vječnu zahvalnost”, rekao je Vulin.

Obilježavanju obljetnice nazočili su i izaslanica predsjednice Republike, dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanik osječkog gradonačelnika Darko Nađ, vukovarsko-srijemski dožupan Damir Barna i dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček.

Nakon Nemetina u Hrvatskom domu u Vukovaru je održana Svečana akademija u povodu obljetnice izlaska iz logora i prigodan kulturni program.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.