D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 16.10.2019, PUPOVAC TRAŽI DA BRIGU O GROBU JOSIPA RUNJANINA PREUZME HRVATSKA DRŽAVA ‘Taj je čovjek to zaslužio’

Saborski zastupnik Milorad Pupovac (SDSS) zauzeo se u srijedu da brigu o grobnom mjestu Josipa Runjanina, koji je uglazbio pjesmu Antuna Mihanovića ”Horvatska domovina” kao hrvatsku himnu, preuzme hrvatska država.

Ne vidim zašto Republika Hrvatska ili konzulat u Subotici ili veleposlanstvo u Beogradu ili Ministarstvo kulture ne bi preuzeli brigu o tom grobnom mjestu u Novom Sadu, taj čovjek je to zaslužio, rekao je Pupovac u Hrvatskom saboru.

Naveo je pritom kako sada naknadu od 10-ak eura godišnje plaćaju zagrebački profesor i član SDP-a Šandor Dembitz i novosadski odvjetnik Branislav Bulić.

Iznos naknade je simboličan, ali simbolika nebrige o tom grobu nije tako mala, istaknuo je Pupovac, koji podsjeća da je Runjanin bio Srbin rođen u Vinkovcima, a umro u Novom Sadu.

Također je pozvao Ministarstvo kulture da završi postupak otkupa imovine i počne uređivanje Muzeja državne himne u Glini.

Vlada je na poticaj pripadnika srpske zajednice obnovila kuću u kojoj je praizvedena hrvatska himna, tzv. Pelešovu kuću u Glini, označena je kao mjesto državne himne i to je sve, nismo je pretvorili u Muzej državne himne, rekao je Pupovac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.