D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 20.03.2024, RATNI ZLOČIN Jovan (64) je optužen pa oslobođen da je 1992. ubio civila i tijelo bacio u rijeku. Sad je VKS naložio novo suđenje

Tužiteljstvo ističe da je prizivni sud uputio predmet zagrebačkom Županijskom sudu na ponovno suđenje

Visoki kazneni sud ukinuo je nepravomoćnu oslobađajuću presudu zagrebačkog Županijskog suda Jovanu Baljku (64), optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u srpnju 1992. u Rosuljama kod Hrvatske Kostajnice, izvijestilo je Državno odvjetništvo (DORH).

Tužiteljstvo ističe da je prizivni sud uputio predmet zagrebačkom Županijskom sudu na ponovno suđenje i odluku nakon prihvaćene žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

DORH precizira da je prizivni sud prihvatio žalbu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, navodeći da su činjenična utvrđenja prvostupanjskog suda, za sada, žalbom državnog odvjetnika dovedena u sumnju i predmet uputio na ponovno suđenje i odluku.

Baljak je, prema pisanju medija, nepravomoćno slobođen zbog nedostaka dokaza.

Teretilo ga se za ubojstvo civila kojeg je, uz prijetnju oružjem, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi odveo iz kuće te ga na obali Une usmrtio hicima iz vatrenog oružja i potom tijelo bacio u rijeku.

Optuženi Baljak je uhićen koncem studenog 2021., dok je optužnica protiv njega podignuta u ožujku 2022. godine.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.