D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 21.06.2023, Mlinarić iz DP-a napao Plenkovića zbog puta u Srbiju: ‘Hoće li postaviti pitanje ratne odštete?‘

Plenković će se susresti sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, ali ne i predsjednikom Vučićem

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe upitao je u srijedu premijera Plenkovića uoči posjeta Subotici, što je dogovoreno u proteklih sedam godina sa Srbijom te hoće li zatražiti protokole nestalih osoba i postaviti pitanje ratne odštete kao i logorašima.

Premijer Andrej Plenković u petak, 23. lipnja, posjetit će Suboticu, gdje će otvoriti ‘Hrvatsku kuću‘, koju je financirala aktualna Vlada RH. Dolazi na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća, Jasne Vojnić, i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislava Žigmanova, koji je i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije.

Tom prilikom Plenković će se susresti sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, ali ne i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Zastupnik DP-a Mlinarić na konferenciji za novinare istaknuo je kako je hrvatski nacionalni interes rješavanje pitanja nestalih osoba i ratne odštete s državom koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku.

Istaknuo je kako smo “trebali nametnuti to pitanje da ne može Srbija u EU apsolutno ništa potpisati niti otvoriti bilo koje poglavlje”, jer, ustvrdio je Mlinarić, “Plenković je to mogao, ali nije htio”.

U tom smislu upitao je premijera Plenkovića što je učinio da to izlobira u Bruxellesu i kod Mađara, koji su jučer potpisali protokol o prijateljstvu sa Srbijom.

Mlinarić kaže kako je premijera Plenkovića zbog 15.500 mrtvih, porušenih hrvatskih gradova i sela te desetine tisuća ljudi koji su završili u logorima, “dužan riješiti ta pitanja sa Srbijom.

Dodao je kako “poručuje premijeru Plenkoviću – pusti Schengen, Pelješki most i sve ostalo, jer nam već 30 godina obitelji ne znaju gdje su im najmiliji, logoraši umiru sa 53 godine ne dočekavši pravdu dok je”, kako kaže, “Pupovcu isplaćeno sve što se moglo, što se trebalo i nije trebalo isplatiti”. U tom smislu naveo je i na isplatu odštete onima koji su napadali Hrvatsku, a bili su zarobljeni u Lori.

Rekao je i da je još ‘neriješena granica‘ sa Srbijom i dodao kako nema veze što se premijer Plenković neće vidjeti sa srbijanskim predsjednikom Vučićem, nego premijerkom Anom Brnabić.

Mlinarić napominje kako je “Hrvatsku kuću” u Subotici mogao otvoriti bilo koji župan ili bilo tko na nižoj razini, kao što su, kaže, “njihovi popovi 16. listopada prošle godine na dan pogibije heroja Domovinskog rata generala Blage Zadre otvorili Srpski dom u Vukovaru ili kuću u Kninu”.

Dodao je da su prije neki dan u Bijelom Brdu u Slavoniji ‘igrale nogomet reprezentacije hrvatskih Srba u bojama srpske zastave i Hrvata iz Srbije u neutralnim dresovima bez kockica i drugih obilježja‘.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da s premijerom Plenkoviće na otvorenje “Hrvatske kuće” u Subotici “ide jako izaslanstvo, kulturno i znanstveno, upravo kako bismo pokazali Hrvatima u Srbiji da nisu sami i da imaju snažnu podršku hrvatske vlade”.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.