D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 25.02.2020, GRLIĆ RADMAN NA UN-ovu VIJEĆU ZA LJUDSKA PRAVA ‘Za Hrvatsku je jako važno rješavanje sudbine nestalih. To je od regionalnog i globalnog značaja’

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman govorio je u utorak na UN-ovu sastanku u Ženevi o nestalim hrvatskim građanima u ratu 1990-tih, ocijenivši da je ljudsko pravo njihovih obitelji saznati istinu koja može pomoći i pomirenju među nekoć zaraćenim narodima.

Hrvatska traga za još 1871 nestalom osobom u ratu od 1991. do 1995. između hrvatskih snaga te pobunjenih lokalnih Srba i bivše Jugoslavenske narodne armije.

Grlić Radman je o tome govorio na 43. zasjedanju UN-ova Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi.

“Za Hrvatsku je jako važno rješavanje sudbine nestalih. To je od regionalnog i globalnog značaja, a pruža i veće šanse za trajno pomirenje među narodima”, izjavio je šef hrvatske diplomacije.

“To je svakodnevica stotina obitelji u Hrvatskoj i zato moramo pokazati posebno zanimanje i suosjećanje. To je naša briga”, dodao je.

Na marginama zasjedanja otvorena je izložba fotografija “Portreti tuge” Sandre Šimunović koje prikazuju uznemirujuće priče o nestalima u Domovinskom ratu.

Grlić Radman se sastao i s UN-ovom povjerenicom za ljudska prava Michelle Bachelet kojoj je dao potporu u radu na zaštiti ljudskih prava u svijetu.

“U današnjem svijetu gdje se međunarodna ljudska prava i multilateralizam sve više krše važno je dati potporu radu visoke povjerenice”, rekao je ministar zemlje koja trenutno predsjeda Europskom unijom.

On je sudjelovao i na konferenciji o razoružanju na kojoj je istaknuo važnost “učinkovitog ispunjavanja svih međunarodnih i regionalnih sporazuma o razoružanju”.

Grlić Radman se na zasjedanju UN-ova vijeća zauzeo i za jačanje gospodarskog položaja žena, suzbijanje siromaštva i socijalne isključivosti, suzbijanje dječjeg siromaštva i zaštitu djece od nasilja.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.