D.I.C. Veritas

Kamenjar.com, 22.03.2023, Stepinčeva vjera i hrvatstvo, balvan u oku velikosrbima i hrvatskim veleizdajnicima

Velikosrpsko bjesnilo na spomen Alojzija Stepinca i ove recentne reakcije Ivice Dačića i Save Štrpca, zapravo su egzaktni dokazi da Srbija neće nikada odustati od „Jasenovačkog mita“ i monstruoznih laži o Alojziju Stepincu. Vjera i hrvatstvo Alojzija Stepinca, ali i hrvatstvo predsjednika Franje Tuđmana, dva su nosiva stupa hrvatske državnosti kroz prirodno povijesno pravo na svoju naciju i državu, a to pravo pripada svakom slobodnom čovjeku na svijetu.

Blaženog Alojzija Stepinca i predsjednika Franju Tuđmana čvrsto povezuje identična izjava o „pravu hrvatskog naroda na svoju državu“ bilo da se radi o 1941. ili 1991. godini.

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Kluba zastupnika konzervativne Europske pučke stranke Željana Zovko, 21. ožujka u EU parlamentu organizirala je  konferenciju pod nazivom “Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade”.

Okupila je ugledne govornike uključujući mons. Jurja Batelju, najeminentnijeg poznavatelja života i djela blaženog Alojzija Stepinca, koji je predstavio svoju novu  knjigu o Stepincu. Konferenciji se odazvao i  mons. Hrvoje Škrlec, savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi pri EU, a posebnu težinu ovom događaju dali su povjesničarka židovskog podrijetla dr. sc. Esther Gitman i ugledni povjesničar dr. sc. Robin Harris.  Krašićki župnik don Ivan Vučko, svojom nazočnošću potvrdio je vjernost Stepincu i Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj..

Organizacija ove međunarodne konferencije o Stepincu silno je razbjesnila velikosrbe u „regionu“, Republiku Srbiju i njene glasnogovornike. Najglasniji su bili Ivica Dačića- Mali Sloba, ministar vanjskih poslova Republike Srbije i Savo Štrbac, kao najplodonosniji propagandisti u širenju mržnje prema Hrvatskoj i našoj Katoličkoj crkvi.

Mali Sloba, Ivica Dačić, obrušio se na hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca i HDZ-ovku Željanu Zovko, te poslao poruku: ‘Stepinac je rodonačelnik hrvatskog kleronacizma’, te nastavio:

“Veoma žalimo zbog namjere hrvatske europoslanice da organizira konferenciju o Stepincu u Bruxellesu”, istaknuo je Dačić u pisanoj izjavi, naglasivši da se Srbija zalaže za jačanje odnosa s Hrvatskom, kao i između dva naroda, ali da “konferencija o Stepincu ne doprinosi tom cilju”.

“Stepinac je problematičan kao potencijalni svetac bilo koje kršćanske crkve, a kršćanin u njemu nije nadvladao fanatični hrvatski ekstremizam. Mnogi članovi Stepinčeva klera aktivno su sudjelovali u zločinima i masovnim ubojstvima i surađivali s ustaškim nacistima”, kazao je Dačić i dodao da dokumenti potvrđuju da je nadbiskup znao o zločinima NDH i na posredan način u tome sudjelovao.

“Stepinac je rodonačelnik hrvatskog kleronacizma. Pavelić ga zato i odlikuje ordenom Zvezde 1944.”, glasi Dačićeva optužba.

Osim toga, Dačić je ponovio i još neke notorne laži.

“U NDH je ubijeno gotovo milijun nehrvata – Srba, Židova i Roma. Stepinac se u pismu Piju 12. hvalio da je u NDH pokatoličeno 250.000 pravoslavnog življa”.

Direktor Dokumentacijskog-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je povodom konferencije o kontroverznom katoličkom nadbiskupu Alojziju Stepincu u Europskom parlamentu 21. ožujka, da je iduća godina u Hrvatskoj izborna, a ova izložba praktično početak kampanje HDZ-a.

Štrbac je kao posebno interesantno naveo da je inicijator izložbe Hrvatica iz Mostara i dugogodišnji ambasador BiH u više zemalja Željana Zovko, aktuelna zastupnica  u Evropskom parlamentu i potpredsjednica EPP-a.

„Tko pridobije u Hrvatskoj katolike i `branitelje` taj će pobijediti. Očigledno je da ova Hrvatica iz BiH to zna. Ona je relativno mlada, rođena 1970. godine u Mostaru i ona je bila sve do 2016. godine ambasador BiH u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji. Kada se sadašnji šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković vratio iz Europskog parlamenta, ona je u stvari njega zamijenila“ – rekao je Štrbac.

Štrbac je naglasio da je to bilo iznenađenje i za članove HDZ-a i za sve u BiH, a osobito mu je zasmetalo što je Željana Zovko izjavila da s te pozicije iz Europskog parlamenta, za Hrvate može više učiniti nego bilo gdje u svijetu.

Štrbac je bez sumnje dobro analizirao Željanu Zovko pa primijetio da je Zovko 2020. godine ponovo bila na listi HDZ-a i ponovo ušla u Europski parlament.

Štrbac je istakao da su interesantne biografije i ostalih sudionika ove izložbe i konferencije, te naveo da je među njima židovska povjesničarka Ester Gitman, rođena u Sarajevu 1939. godine.

„Ona je živjela u Izraelu, onda je otišla u SAD. Ona se tamo počela baviti Pavelićevim vremenom i NDH. Tragala je za `spasiocima` Židova i onda je našla i opisala da je upravo Stepinac spasio njih 58. Vidite kolika je mudrost u Hrvatskoj i organizatora da nađu Židovku koja će veličati lik i djelo Stepinca“ rekao je on.

Štrbac je naglasio da je Ester Gitman,  napisala i knjigu o Stepincu i da je vrlo poštovana u Hrvatskoj gdje predaje povijest na Biskupskom sveučilištu u Zagrebu.

„A to isto radi i jedan od učesnika konferencije Britanac Robin Haris koji je čak bio i savjetnik Margaret Thatcher. On je 2006. godine uzeo hrvatsko državljanstvo“ – rekao je Štrbac.

Velikosrpsko bjesnilo na spomen Alojzija Stepinca i ove recentne reakcije Ivice Dačića i Save Štrpca, zapravo su egzaktni dokazi da Srbija neće nikada odustati od „Jasenovačkog mita“ i monstruoznih laži o Alojziju Stepincu. Vjera i hrvatstvo Alojzija Stepinca, ali i hrvatstvo predsjednika Franje Tuđmana, dva su nosiva stupa hrvatske državnosti kroz prirodno povijesno pravo na svoju naciju i državu, a to pravo pripada svakom slobodnom čovjeku na svijetu. Blaženog Alojzija Stepinca i predsjednika Franju Tuđmana čvrsto povezuje identična izjava o „pravu hrvatskog naroda na svoju državu“ bilo da se radi o 1941. ili 1991. godini. To državotvorno pravo ostvareno je 1941., da bi nakon pet godina bilo slomljeno od istog onog neprijatelja koji je lomljenje hrvatske državnosti bezuspješno pokušao i 1991. godine svojom velikosrpskom zločinačkom agresijom.

Bjesomučne izjave Ivice Dačića, Save Štrpca i ostalih velikosrba „regiona“ i šutnja hrvatskog veleizdajničkog mainstreama o inicijativi HDZ-ovke Željane Zovko, zapravo su najbolja preporuka svakoj domoljubnoj administraciji u Republici Hrvatskoj. Baštiniti vjeru Alojzija Stepinca i državotvornost predsjednika Tuđmana, baštiniti i njegovati njihovo emocionalno hrvatstvo, koje se u presudnim povijesnim trenutcima prelilo u srca Hrvatskih branitelja ma gdje bili, jedini je pravi put na završetku stvaranja domovine sreće i blagostanja. Odnos vladajućih prema hrvatskim svetinjama, ma tko oni bili, determinirat će svaki uspjeh ili neuspjeh na tom putu, a Savo Štrbac, kao najbolji odvjetnik recentno vladajućeg HDZ-a, zapravo je locirao  što treba činiti. Nema većeg domoljublja i pravdoljublja od onoga kojim ćemo obraniti obraz i čast blaženog Alojzija Stepinca čineći sve na putu „santo subito“ i zbog toga je inicijativa Željane Zovko i HDZ-a balvan u oku velikosrbima i hrvatskim veleizdajnicima.

 

 

Kazimir Mikašek-Kazo

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.