D.I.C. Veritas

klix.ba, 17.08.2021, Jerusalem Post o logoru Jasenovac: Srpska politička elita je otuđila simbole i slike holokausta

David Goldman je u komentaru za izraelski list Jerusalem Post kritikovao dominantne interpretacije, prije svega one iz Hrvatske i Srbije, o logoru Jasenovac iz Drugog svjetskog rata.

Kritiku je napisao u tekstu koji je naslovio “Ovo sramno ismijavanje holokausta mora prestati” (This disgraceful mocking of the Holocaust needs to stop now). Na to ga je ponukalo i junsko gostovanje hrvatskog historičara dr. Ive Goldsteina u emisiji Hrvatske radiotelevizije (HRT) “Nedjeljom u dva”.

Neprihvatljiv mu je odgovor na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića: “Mnogi su komentarisali nedostatak bilo kakvih forenzičkih dokaza iz ovog logora. Možete li objasniti zašto je to tako?”. Goldman je izdvojio njegovu konstataciju da je razlog tome to “što je u aprilu 1945. Hitler otpremio specijalne strojeve za Jasenovac. Ovi strojevi su korišteni za uništavanje preostalih kostiju”.

“U trenutku kada antisemitizam eksponencijalno raste, pri čemu svaki četvrti američki milenijalac vjeruje da je holokaust lažiran, dok nešto više od polovice Nijemaca vjeruje da Jevreji preuveličavaju holokaust, Goldsteinova tvrdnja da je, dok je ruska artiljerija Berlin pretvarala u prah, Adolf Hitler našao vremena poslati do sada nečuven stroj za neki balkanski šićar kako bi se ‘uništile’ ljudske kosti nije bila samo iluzorna budalaština, već posljednja stvar koja sada treba Jevrejima”, poručio je.

Postavio je i sljedeća pitanja:

  • Zašto dopustiti kontaminaciju historije holokausta mjestom koje ne može, kako je naveo, pružiti nikakve forenzičke dokaze osim za nekoliko hiljada žrtava i koje ima konstantno rastući, uključujući 2021., popis žrtava za koji se više puta pokazalo da je friziran?
  • Zašto su grupe poput Yad Vashema i Američki muzej holokausta, kako je istakao, decenijama okretali glavu, dok je spomen područje Jasenovac kralo fotografije iz Treblinke, Ukrajine, Poljske i drugih kako bi potkrijepilo svoje napuhane tvrdnje?
  • Zašto ove organizacije do danas, kako tvrdi, nastavljaju potkrepljivati tvrdnje bivše Jugoslavije o astronomskom broju poginulih u Drugom svjetskom ratu, uprkos tri vlastita zvanična popisa stanovništva koja pokazuju drugačije?

“Povećavanje broja žrtava u svrhu finansijske koristi”

Goldman je podsjetio da je Jasenovac bio logor na 100 kilometara od Zagreba te da su ga 1941. osnovali Ustaše. Potom je izdvojio podatke o broju ubijenih u njemu.

“Prema većini izvora, skoro 85 posto zatvorenika bili su Srbi, Romi, Bošnjaci i Hrvati, dok su preostalih 15 posto bili Jevreji. Jugoslavensko forenzičko ispitivanje logora i okolne županije 1947. i 1948. pokazalo je da je u logoru sveukupno ubijeno između 2.500 i 4.500 ljudi”, istakao je.

Uvjerava da su jugoslavenske vlasti povećavale broj ubijenih u Jasenovcu, a kako bi time stekle finansijsku korist od Zapadne Njemačke.

“Besparična Jugoslavija je 1980. rebrendirala Jasenovac kao ‘Aušvic na Balkanu', u ciničnom pokušaju iznuđivanja novca od Zapadne Njemačke, pri čemu je broj poginulih u logoru kasnije povećan na 59.000, zatim 72.000, 77.000 , 99.000, 250.000, pa sve do 800.000 žrtava, poput neke jezive igre ‘genocidnog binga'”, mišljenja je.

Prema njegovim riječima, ne samo da Beograd nije mogao stvarno dokazati ove napuhane rojeve, već je povrh toga sramno objavio da je logor sa manje od 4.500, uglavnom nejevrejskih, žrtava sada jednak Aušvicu gdje je ubijeno skoro 1,5 miliona ljudi, većinom Jevreja. Za njega je ovo primjer “mržnje prema sebi” i zloupotrebe za “balkanski teritorijalni spor”.

“Ako je ikada postojao očigledan slučaj antisemitizma i mržnje prema sebi, posebno od onih jevrejskih historičara koji su dopustili da se historija holokausta kidnapuje za ono što je u osnovi balkanski teritorijalni spor, ovo bi bio taj”, potcrtao je.

Smatra da ne treba, kako je naveo, ni spominjati da rastuće legije poricatelja holokausta širom svijeta ne bi ništa više voljeli od toga nego to da im se pomogne u njihovoj potrazi za poroznošću istinitosti najtragičnijeg i najgoreg događaja 20. stoljeća.

“Nova serija nacionalnih mitova iz Srbije”

Potom se posebno osvrnuo na srbijanske interpretacije o Jasenovcu.

“Historičari već dugo komentarišu kako na Zapadu Srbija promoviše Jasenovac kao dio jevrejskog holokausta, dok su na Balkanu Jevreji potpuno uklonjeni iz holokausta i zamijenjeni Srbima. Kao što je dr. Lea David, predavač na Studijama o holokaustu na Univerzitetu u Haifi, primjetila: ‘Srpska politička elita je potom otuđila slike i simbole holokausta kako bi izjednačila srpske sa jevrejskim žrtvama te promovisala srpsko pravedničko žrtvovanje kroz ratove 90-ih'”, ukazao je.

Konstatovao je da je vlast u Srbiji utvrdivši Srbe kao žrtve holokausta, zanemarila ulogu srpskih partizana te rehabilitovala kvislinške četnike i druge desničarske figure.

Goldman je istakao da je na djelu nastavak mitologizacije.

“Kao što je David McDonald sa Univerziteta u Otagu također primijetio u Globalizaciji holokausta: Jevrejska ‘upotrebljiva prošlost’ u srpskom nacionalizmu: ‘Slike holokausta pomakle su granicu omogućavajući srpskim nacionalističkim ciljevima da steknu šire, univerzalnije obraćanje. Ovo bi moglo odjeknuti kod domaćih i onih Srba u dijaspori, kao i kod Jevreja i nejevreja gdje bi se spleli mitovi o srpskoj i jevrejskoj patnji, pružajući novu seriju nacionalnih mitova”, naglasio je.

Također je napomenuo da je na web stranici Američkog muzeja holokausta istaknuto da je “utvrđivanje broja žrtava u Jasenovcu vrlo problematično, i to zbog uništenja mnogih mnogih relevantnih dokumenata te nezavisnim stručnjacima dugotrajne nedostupnosti onih dokumenata koji su sačuvani”.

“Pa zašto citirati brojke ako su ‘izrazito problematične', posebno imajući u vidu da je muzej svjestan da je Yad Vashem tokom 90-ih u više navrata pokušavao pribaviti originalne jasenovačke dokumente iz Srbije, ali je to do danas odlučno odbijano? Jednako zbunjujuća je bila i višedecenijska jugoslavenska tvrdnja da će se novi ‘posmrtni ostaci žrtava morati otkriti', ali za vrijeme svoje 47 godišnje vladavine niti se jednom nisu potrudili da na ovom području pokušaju locirati ove misteriozne ‘nestale’ posmrtne ostatke”, ukazao je.

Poručio je da su oni koji su jedini koncetracioni logor bez ikakvih povjerljivih podataka povezali sa naučno dokazanim činjenicama o holokaustu nanijeli nemjerljivu štetu jevrejskoj historiji.

“U ovom dobu hiperantisemitizma i u svijetu sve veće mržnje prema svemu jevrejskom, krajnje je vrijeme da svi, posebno Jevreji, prestanu sarađivati sa zloćudnim glumcima u podsmijehivanju holokaustu”, zaključio je Goldman u tekstu za Jerusalem Post.

 

Autor je australski pisac i freelance novinar. Vodi i web stranicu thegoldmanreport.org, a koja je posvećena otkrivanju nacističkih saradnika i neonacista.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.