D.I.C. Veritas

Komentar o mišljenju Federalnog suda

 

 

 

FEDERALNI SUDIJA PRESUDIO:
“ČIKAGO NAJBOLJE MJESTO ZA TUŽBU ZA GENOCID”

 

22. Avgust 2011.
Patricia Manson, “Pravnički bilten”

Federalni sudija je prokrčio put za tužbu kojom se optužuje privatna vojna agencija za saučesništvo u masovnom ubistvu Srba i dao zeleno svijetlo da se rasprava održi pred Federalnim sudom u Čikagu.

U mišljenju koje je iznio u petak, federalni sudija Ruben Castillo, odbacio je argumente da sud sjevernog okruga Ilinoj (NDIL) nema nikavu nadležnost nad tužbom protiv vlasnika MPRI. Umjesto toga, Kastiljo je rekao da vlasnikova “široko rasprostranjena veza i znatni kontakti” sa državom Ilinoj dovode slučaj pod direktnu jurisdikciju Federalnog suda u toj državi.

Kastiljo je takođe odbacio alternativne argumente da bi bilo prikladnije i da bi više služilo javnom interesu da se slučaj prebaci ili u južnu oblast Njujorka ili u istočnu oblast Virdžinije. Kastiljo je priznao da su vlasnici MPRI smješteni u Alksandriji, VA, koja spada pod jurisdikciju Njujorka.

Kastiljo je takođe priznao da se većina izbjeglica iz 1995. iz Hrvatske, nakon progona iz Srpske Krajine, nalazi na Balkanu. Ali veliki broj Srba koji su preživjeli slom, i operaciju “Oluja”, došao je u USA, rekao je Kastiljo, iznoseći činjenicu da najviše krajških izbjeglica koji se nalaze izvan Srbije, živi upravo na području Čikaga.

Kastiljo je takođe rekao da potencijalni svjedoci i narodni predstavnici mogu, relativno lako, doletjeti direktno u Čikago iz bivše Jugoslavije na suđenje: “Imajući u vidu relativno lak način transporta do Čikaga, potrebni svjedoci za tužitelja mogu se osloniti na logističku i diplomatsku asistenciju Srpskog konzulata u Čikagu kao i na pomoć velike mreže koju čine organizacije Srba u Čikagu”, napisao je Kastiljo.

Kastiljo je odbio prijedlog vlasnika MPRI da ili da odbaci tužbu ili da je premjesti.

Kastiljo je zakazao saslušanje za 27 septembar.

MPRI je bio korporacija u vreme operacije Oluja, a sada je nekorporativni odjel L-3 service Inc. U tužbi predatoj prošle godine, dve preživjele iz akcije Oluja su ustvrdili da je MPRI pomagao Hrvatskoj vojsci da isplanira i izvede vojni napad na region Krajine. Tužitelji su rekli da su hiljade Srba ubijeni ili su bili predmet nehumanog postupanja i da su stotine hiljada iseljeni sa tog područja.

Tužitelji su ustvrdili da je MPRI saučesnik u genocidu, i da je potpomagao i podržavao zločine protiv čovječnosti i teško razarnje gradova, mjesta i sela.

Tužitelji su podnjeli tužbu u ime žrtava opercije Oluja i njihovih potomaka i porodica.

Odbijajući prijedlog L-3 da se tužba premjesti zbog nedostaka lične poveznosti, Kastiljo je rekao da je korporacija imala dovoljno kontakata sa državom da može da se slučaj zadrži u sjevernom okrugu države Ilinoj. Suđenje van države tuženog sud je opravdao s tim da tuženi ima “stalne i sistematične poslovene kontakte” sa dražvom Ilinoj, Kastiljo se pozvao na predmet Helicopters Nacionales de Columbia S:Av. Hall. 466 U.S. 408 (1984)

Kastiljo je rekao da L-3 ima kontakte sa Ilinojem jer su prošle godine sa njom imali poslove od oko 19 miliona dolara, a godinu pred toga u vrednosti od 16 mil. dolara. Između 91 i 113 zaposlenih radilo je u L-3 u Ilinoju u protekle 3 godine, drugi L-3 agenti dolaze u Ilinoj da sklapaju poslove.

Takođe agenti iz L-3 su učestvovali na 5 sajmova u Ilinoju u protekle 3 godine.
“Pošto L-3 ima širok spektar i brojne kontakte sa Ilinojem, sud nalazi da tužitelj ima pravo prima facie da tereti tuženika ….”, napiso je Kastiljo

Kastiljo takođe smtra da je NDIL najbolje mjesto za tužbu. Kastiljo je prizano da se nijedan od događaja nije odigrao u Ilinoju i da je MPRI donosio odluke u Hrvatskoj ili u svom glavnom štabu u Virdžiniji. Ali, rekao je Kastiljo, ovo je najbolje mjesto za tužitelje.” Ovi pojedinci su članovi izbjegličke zajednice koji se bore da ponovo izgrade svoje živote, a velika zajednica Srba u ovom regionu čini NDIL savršenim za ovu tužbu, a to je bolje mjesto i za svjedoke koji budu dolazili izvana” napiso je Kastiljo.

Kastiljo je donio svoje mišljenje u predmetu Genocid nad žrtvama u Karjini v. L-3 Services Inc. broj 10c5197.

Tužitelje zastupaju Anthony Damato sa sjevernozapadnog pravnog univerziteta i čikaški odvjetnik Jeffrey A. Leon iz Freed and Weiss LLC.

Takođe tužutelje zastupa odvjetnik iz Čikaga John J, Pavich i Robert J. Pavich, obojica iz Pavich Law Grop

L-3 zastupaju advokati uključujući i James E Tyrrell jr iz Patton, Boggs LLP u Newark, N.J.

 

Prevod sa engleskog: Veritas

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.