D.I.C. Veritas

Komeserijat za izbeglice, 07.09.2018, Kamen temeljac za izgradnju 20 stanova za izbeglice u Ubu

UB - U Ubu je  6. septembra, postavljen kamen temeljac za izgradnju 20 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Ub, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP).

Finansijska sredstva za izgradnju ovih 20 stanova obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravnja Banka za razvoj Saveta Evrope, i delom iz budžeta opštine Ub. RSP fond donirao je 59 miliona dinara, dok je kontribucija opštine Ub 4 miliona dinara. Gradnja stanova počinje u ulici Slobodana Penezića Krcuna broj 2. Izvođač radova je GP “GRAĐEVINAR” d.o.o. Rok za završetak gradnje je jun 2019. godine.

Potprojekat 5 RSP vredan je 52 miliona evra. Od te sume, odobrena međunarodna donatorska sredstva čine 38,8 miliona evra, a kontribucija Republike Srbije je 13,2 miliona evra.

Događaju su prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne inegracije izbeglica, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Darko Glišić, predsednik opštine Ub, Nikolas Bizel, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivana Nikolić, narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, Hans F. Šoder, šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Džon Klejton, predstavnik misije OEBS-a u Srbiji, Tim Svet, koordinator za izbeglice u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija i korisnici.

“Danas otvaramo gradilište u Ubu za izgradnju 20 stanova u kojima će biti smešteno 20 porodica odnosno 55 korisnika. Radovi, čija vrednost iznosi 415.690,18 evra, bi trebalo da budu završeni u junu 2019. godine. Napomenuo bih da deo stambenog programa u Ubu predviđa i kupovinu 17 seoskih kuća za izbeglice u vrednosti od 187.000 evra, što je realizovano, kao i dodelu 20 paketa građevinskog materijala u vrednosti od 180.000 evra, čija je realizacija u toku.

Lokalne zajednice imaju posebnu ulogu na planu pomoći u ostvarivanju integracije izbeglih lica u njihovim sredinama. Sa ponosom ističem da su sve lokalne zajednice u Srbiji, uključujući i Ub i Kolubarski okrug, bez izuzetka demonstrirale solidarnost i pomogle u borbi sa nedaćama života u izbeglištvu, kao što i danas pomažu napore za humanom integracijom,” naglasio je prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić zahvalio se svim partnerima i donatorima uz čiju se podršku i pomoć Regionalni program stambenog zbrinjavanja sprovodi punim kapacitetom širom Republike Srbije.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo se ponovo okupili kako bismo obeležili postavljanje kamena temeljca u Ubu. Ovo je jedno od 32 gradilišta gde se izvode radovi na izgradnji višeporodičnih stambenih objekata, u 25 jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije. Do kraja godine očekujemo i ugovore za još devet opština. ” – istakao je Dragan Katuca, v.d.direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru” d.o.o. Beograd.

Okupljenima su se obratili predstavnici drugih zemalja donatora, visoki zvaničnici međunarodnih organizacija, državnih institucija i lokalne samouprave.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.