D.I.C. Veritas

Komeserijat za izbeglice, 19.02.2021, U Somboru svečano uručeni ugovori za useljenje u 13 stanova kupljenih za izbeglice

SOMBOR - U Somboru je danas, 19. februara 2021. svečano su uručeni ugovori za useljenje u 13 stanova kupljenih za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji ovog Grada. Stanovi su kupljeni u okviru Potprojekta sedam Regionalnog stambenog programa (RSP) koji u Srbiji, kao vodeća institucija, sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

Finansijska sredstva za kupovinu stanova obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, u kom je najveći donator Evropska unija. Ukupna vrednost 13 kupljenih stanova je 356.700 evra.

Događaju su prisustvovali Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora, Svetlana Velimirović zamenica komesara za izbeglice i migracije, Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR u Srbiji, Stefan Standstad, drugi sekretar ambasade Norveške, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici međunarodnih i drugih organizacija i institucija.

Zamenica komesara Svetlana Velimirović naglasila je da je Grad Sombor, u saradnji sa Komesarijatom i donatorima mnogo radio na rešavanju egzistencijalnih problema izbeglica iz ratova devedesetih kojih je, kako je podsetila, te 1996. godine u ovaj grad došlo više od 14.000. „Zahvaljujem se donatorima ovog programa uz čiju podršku smo u mogućnosti da rešavamo egzistencijalna pitanja najugroženijih ljudi koji su u ratovima devedesetih ostali bez svega što su imali. Nastavićemo da radimo, da se angažujemo, kako bi pomoć došla do svakog kome je potrebna“, rekla je Velimirović.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.