D.I.C. Veritas

Komeserijat za izbeglice, 24.02.2020, U Malom Crniću useljena zgrada sa šest stanova za izbeglice

MALI CRNIĆ - U Malom Crniću je  21. februara 2020.  useljena zgrada sa šest stanova namenjenuh izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji ove opštine. Stanovi su izgrađeni u okviru potprojekta pet Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji.

Finansijska sredstva za izgradnju objekta u Ulici Stiška bb, obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedila opština Malo Crniće. Ukupna vrednost radova iznosi 145. 920 evra, a bruto površina objekta je 406 m2. Svih šest stanova namenjeno je za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima.

Događaju su prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće, Hans Fridrih Šoder, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, predstavnici donatora, drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija, i korisnici.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić naglasio je da je do sada u Malom Crniću zbrinuto ukupno 49 izbegličkih porodica i da je sa današnjom dodelom ključeva može reći da više nema nezbrinutih izbegličkih porodica u ovom mestu. On je istakao da je do sada kroz RSP dodeljeno više od 4.200 stambenih rešenja i da se uskoro očekuju nova useljavanja.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.